Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.03.14
1410 2 Печатать

Реализация продукции по цене ниже ее себестоимости является допустимой

   Ухвала ВАСУ від 12.12.2013 № К/800/12864/13
   
   ВАСУ визнав правомірним при визначенні податкових зобов’язань з ПДВ за операціями з поставки товарів застосування платником податку договірних цін. Такі ціни встановлені сторонами договорів поставки та відповідають рівню звичайних цін, оскільки протилежного податковим органом не було доведено.
   
   І таке рішення суду цілком грунтується на нормах законодавства. Адже нагадаємо, що згідно з підпунктом 14.1.71 Податкового кодексу України (ПК) звичайна ціна — ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПК. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.
   
   Крім цього ВАСУ зазначив, що відповідно до пункту 188.1 ПК база оподаткування операцій із постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін.
   
   До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.
   
   У зв’язку з наведеним суд дійшов висновку, що чинним законодавством не передбачено обов’язковості визначення бази оподаткування ПДВ, виходячи з собівартості товару.
   
   Прибутковість кожної окремої операції не є обов’язковою ознакою господарської діяльності. Вона може включати й окремі збиткові операції, здійснення яких викликано об’єктивними причинами. Тому продаж платником податку продукції за ціною, нижчою її собівартості, не можна розглядати як операцію, вчинену поза межами його господарської діяльності.
По материалам Головбух 24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Руслан
17.03.14 10:12

В Єдиному державному реєстрі судових рішень немає цієї ухвали (.

Ответить
  • Михаил
17.03.14 10:50

та кому это нужно, сейчас же ст.188 в новой редакции

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям