Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.03.14
1145 0 Печатать

Неправомерность уменьшения налоговым органом отрицательного значения сумм НДС из-за пропуска сроков давности

   Ухвала ВАСУ від 24.02.2014 № К/800/26581/13
   
   ВАСУ підтвердив правильність висновків судів першої та апеляційної інстанції про неправомірність зменшення податковим органом від’ємного значення сум ПДВ через пропущення строків давності.
   
   Відповідно до пункту 102.5 Податкового кодексу України (ПК) заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов’язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених Податковим кодексом, можуть бути подані не пізніше 1095 дня, що настає за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування.
   
   Відображення підприємством у рядку 24 податкової декларації з ПДВ залишку від’ємного значення після бюджетного відшкодування, яке включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду, ще не означає прийняття платником податку рішення про реалізацію свого права на отримання бюджетного відшкодування.
   
   Якщо підприємство не заявляло про відшкодування податку на додану вартість із бюджету, відповідного рішення не приймало та не зверталося до податкового органу з необхідною заявою, ВАСУ погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про те, що податковий орган при проведенні перевірки безпідставно застосував положення пункту 102.5 ПК, які визначають строки давності саме на подання заяви про бюджетне відшкодування ПДВ.
   
   Тому податковим органом неправильно застосоване положення пункту 102.5 ПК при здійсненні камеральної перевірки декларації з ПДВ, а саме, сум, що включаються до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 24 декларації з ПДВ).
По материалам Головбух 24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям