Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.03.14
933 3 Печатать

Отсутствие прибыли у субъекта хозяйствования не является основанием для прекращения его деятельности как юрлица

   Ухвала Одеського апеляційного адміністративного суду від 11.03.2014 № 2а-5893/12/1470
   
   Недоведеність податковим органом факту заняття підприємством діяльністю, яка суперечить статуту або заборонена законом, безпідставне ототожнення господарської діяльності з її наслідком у вигляді отримання прибутку, неврахування положень господарського законодавства, який не пов’язує господарську діяльність із обов’язковим отриманням прибутку, а навпаки передбачає, що підприємництво, як вид господарської діяльності, здійснюється на власний ризик, свідчать про необгрунтованість позовних вимог податківців про припинення юридичної особи.
   
   Навіть у разі закріплення в установчих документах підприємства мети й предмету господарської діяльності, направлених на отримання прибутку, на що посилався податковий орган. На це звернув увагу апеляційний суд, керуючись чинним законодавством та усталеною судовою практикою.
   
   Так, у зв’язку з декларуванням підприємством відсутності доходів фіскали зробили висновок про провадження ним діяльності, яка суперечить установчим документам, що є підставою для його припинення.
   
   Не погоджуючись із цією думкою, суд указав на статтю 42 Господарського кодексу України (ГК), яка визначає підприємництво як самостійну, ініціативну, систематичну, на власний ризик господарську діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. При цьому відповідно до частини 1 статті 44 ГК підприємництво здійснюється на основі комерційного розрахунку та власного комерційного ризику.
   
   Тобто підприємці мають право займатися будь-якою діяльністю (крім прямо забороненої законом), ризикуючи власними доходами. І законодавець передбачив можливість не отримувати прибуток протягом певного часу, при цьому обмежень такого строку немає. Жодним нормативно-правовим актом не передбачено заборони декларувати відсутність фінансово-господарської діяльності, якщо це відповідає дійсним обставинам.
   
   Окрім цього суд зазначив, що з матеріалів справи не вбачається доказів того, що підприємство порушує вимоги податкового законодавства, зокрема, пункту 49.2 Податкового кодексу України (ПК). Адже вказаний пункт передбачає можливість не провадити господарську діяльність, а, відповідно, і відсутність доходів, однак ПК не відображає це як порушення.
По материалам Головбух 24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ой
25.03.14 11:27

чи накладається штраф якщо виробниче підприємство вказало вид економічної діяльності опт тогівля промисловими товарами, а торгує будівельними, у звітах торгівля не відображається бо залишків немає (купив- продав) тільки дохід, хоча основний вид залишається виробництво промислових товарів

Ответить
  • ***
25.03.14 18:53

При регистрации предприятия основной вид деятельности выбирает и декларирует учредитель по своему желанию. Он же и проставляется на первом месте в документах. И он же учитывается при определении профрисков для определения процента начисления в составе ЕСВ отчислений в фонд несчастного случая. Предприятие , а точнее бухгалтерия, обязано вести учет каждого вида деятельности отдельно, а потом по итогам периодов указывать в отчетности ( финансовой и налоговой ) тот вид деятельности, от которого был больший доход. Обязательной перерегистрации при этом не предусмотрено, если реальный вид деятельности указан в перечне поданном ранее и был включен в ЄДРПОУ. В случае, когда предприятие получает доходы от деятельности по коду, которого нет в их регистрации и наступает ответственность, и думаю, что одними штрафами не отделаться. Поэтому советую навести порядок в документах.

Ответить
  • ой
25.03.14 20:05

дякую, я так і думала, тільки директора важко переконати

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям