Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.03.14
1543 1 Печатать

Суд признал право комитента на применение нулевой ставки НДС

   Ухвала Одеського апеляційного адміністративного суду від 30.01.2014 № 815/4488/13-а
   
   Апеляційний суд усупереч доводам податкового органу погодився з висновками суду першої інстанції щодо права позивача-комітента на застосування нульової ставки ПДВ відповідно до підпункту «б» підпункту 195.1.3 Податкового кодексу України та права на бюджетне відшкодування при здійсненні експортних операцій на умовах договору комісії. Оскільки підтвердженням цього слугувала належно оформлена митна вантажна декларація (ВМД), в якій у графі 2 відправником вказаний комісіонер, а в доповненні наведені відомості про комітента.
   
   При цьому у своїх рішеннях суди посилались на позицію самих податківців, викладену в листі ДПАУ від 14.07.2009 № 14762/7/16-1517-26. У цьому листі роз’яснено, що для підтвердження права на застосування нульової ставки ПДВ та права на бюджетне відшкодування при здійсненні експортних операцій на умовах договору комісії комітент, за умови відповідного заповнення графи 9 ВМД та внесення інформації про нього в доповнення до цієї графи, повинен отримати від комісіонера оригінал вантажної митної декларації. У свою чергу в комісіонера залишаються копії, належним чином засвідчені митним органом.
   
   Зокрема, при декларуванні товарів за зовнішньоекономічними договорами, укладеними на підставі посередницьких договорів між резидентами в графі 9 вантажної митної декларації з 01.03.2009 зазначаються відомості про комісіонера, що уклав зовнішньоекономічний договір (контракт), і вчиняється запис «Див. доп.». У доповненні ж наводяться відомості про комітента.
   
   Відповідно до норм Митного кодексу України товари вважаються експортованими платником податку в разі, якщо їх експорт засвідчений належним чином оформленою вантажною митною декларацією.
   
   Податковий орган, відмовляючи комітенту-експортеру в праві на застосування нульової ставки ПДВ, виходив з того, що відповідні експортні операції не підтверджені вантажно-митними деклараціями, у яких відправником (експортером) значився комісіонер.
   
   Однак, як було встановлено судами, комітент має оригінали ВМД на здійснення експортних операцій, а комісіонер має завірені встановленим чином копії. А отже, комітент має законодавчо встановлене право на застосування нульової ставки ПДВ та є власником та експортером послуг (товарів).
По материалам Головбух 24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • запорожье
01.04.14 10:22

Судя по разъяснению тяжело доказать нулевую ставку для экспедитора на международную перевозку при наличии не оригинала, а копии СМR, заверенной не таможенным органом, а только перевозчиком. Проблема то вся в том, что на руки перевозчику могут отдать только пару экземпляров,одну СМR перевозчик оставит себе, вторую нужно заказчику отослать, и что остается? для экспедитора только заверенная перевозчиком копия.... и где набрать оригиналов?

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям