Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо застосування пільг з податку на прибуток і земельного податку (лист ДФС від 24.05.2017 р. № 321/6/99-99-12-02-04-15/ІПК)

Щодо застосування пільг з податку на прибуток і земельного податку (лист ДФС від 24.05.2017 р. № 321/6/99-99-12-02-04-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 24.05.2017 р. № 321/6/99-99-12-02-04-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо застосування пільг з податку на прибуток і земельного податку та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Відповідно до п. 41 підрозділу 4 розділу XX Кодексу тимчасово, до 1 січня 2025 року, звільняється від оподаткування прибуток підприємств - суб’єктів літакобудування, що підпадають під дію норм статті 2 Закону України від 12 липня 2001 року N 2660-III "Про розвиток літакобудівної промисловості" (далі - Закон N 2660) і здійснюють розробку та/або виготовлення з кінцевим складанням літальних апаратів та двигунів до них.

Вивільнені кошти (суми податку, що не сплачуються до бюджету та залишаються в розпорядженні платника податку) використовуються на науково-дослідні та дослідницько-конструкторські роботи з літакобудування, створення чи переоснащення матеріально-технічної бази, збільшення обсягу виробництва, запровадження новітніх технологій. Використання таких коштів має бути пов’язане з діяльністю платника податку, прибуток від якої звільняється від оподаткування. Порядок контролю за використанням вивільнених коштів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Суми вивільнених коштів визнаються як отримане цільове фінансування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

У разі порушення напрямів цільового використання, порядку використання вивільнених коштів платник податку зобов’язаний збільшити податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення. Штрафні санкції та пеня визначаються відповідно до Кодексу.

Згідно з п. 7 підрозділу 6 розділу XX Кодексу до 1 січня 2025 року звільняються від сплати земельного податку суб’єкти літакобудування, що - підпадають під дію норм ст. 2 Закону N 2660 і здійснюють розробку та/або виготовлення з кінцевим складанням літальних апаратів та двигунів до них, крім земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти соціального, торговельного, сільськогосподарського призначення та непромислового будівництва.

Статтею 2 Закону N 2660 передбачено, що цей Закон застосовується до юридичних осіб - резидентів України, які здійснюють діяльність у галузі літакобудівної промисловості та згідно із законом мають відповідні ліцензії, а також відповідні сертифікати на право розробки або виробництва, або ремонту, або переобладнання, або модифікації, або технічного обслуговування авіаційної техніки та авіаційних двигунів (далі- суб’єкти літакобудування) та відповідають хоча б двом з таких критеріїв:

а) здійснюють розробку авіаційної техніки та авіаційних двигунів, виробництво авіаційної техніки та авіаційних двигунів, ремонт авіаційної техніки та авіаційних двигунів;

б) виконують державне або оборонне замовлення на розробку авіаційної техніки та авіаційних двигунів, виробництво авіаційної техніки та авіаційних двигунів, ремонт авіаційної техніки та авіаційних двигунів;

в) забезпечують виконання Україною міжнародних зобов’язань з реалізації міжнародних контрактів з розробки авіаційної техніки та авіаційних двигунів, постачання авіаційної техніки та авіаційних двигунів, виробництва авіаційної техніки та авіаційних двигунів, ремонту авіаційної техніки та авіаційних двигунів.

Перелік суб’єктів літакобудування, щодо яких запроваджено тимчасові заходи державної підтримки, формує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної промислової політики, та затверджує Кабінет Міністрів України.

Суб’єкти літакобудування, які не відповідають критеріям, встановленим цією статтею, виключаються Кабінетом Міністрів України із затвердженого Переліку за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної промислової політики.

Перелік суб’єктів літакобудування, щодо яких запроваджено тимчасові заходи державної підтримки, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 09 червня 2010 року N 405 (далі - Постанова N 405).

Враховуючи норми чинного законодавства, суб’єкти літакобудування, включені до переліку, затвердженого Постановою N 405, які здійснюють розробку та/або виготовлення з кінцевим складанням літальних апаратів та двигунів до них, та які відповідають критеріям, встановленим ст. 2 Закону N 2660, звільняються від сплати податку на прибуток підприємств згідно з п. 41 підрозділу 4 розділу XX Кодексу та земельного податку згідно з п. 7 підрозділу 6 розділу XX Кодексу.

Водночас повідомляємо, що відповідь з питання щодо звільнення від сплати податку на прибуток підприємств та земельного податку на підставі норм п. 41 підрозділу 4 та п. 7 підрозділу 6 розділу XX Кодексу суб’єктів літакобудування, які здійснюють капітальний (середній) ремонт, реконструкцію, модернізацію, обслуговування літальних апаратів та/або авіаційних двигунів, буде надана після погодження з Міністерством фінансів України.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям