Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо можливості зняття з обліку фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (лист ДФС від 18.01.2018 р. № 225/К/99-99-13-04-02-14/ІПК

Щодо можливості зняття з обліку фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (лист ДФС від 18.01.2018 р. № 225/К/99-99-13-04-02-14/ІПК

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 18.01.2018 р. № 225/К/99-99-13-04-02-14/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула звернення про надання індивідуальної податкової консультації щодо можливості зняття з обліку фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, і в межах компетенції повідомляє.

Правові засади організації діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні регулюються Законом України від 05 липня 2012 року N 5076 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (далі - Закон N 5076), пунктом 3 статті 4 якого визначено, що адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об'єднання (організаційні форми адвокатської діяльності).

Згідно з підпунктом 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Кодексу незалежна професійна діяльність - це діяльність адвокатів за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Адвокат, який здійснював адвокатську діяльність індивідуально та перебуває на обліку у контролюючому органі за місцем свого постійного проживання як самозайнята особа, може прийняти рішення про здійснення адвокатської діяльності в організаційно-правових формах адвокатського бюро або адвокатського об'єднання, та зняття з обліку у контролюючих органах як самозайнята особа.

Особливості зняття з обліку у контролюючих органах самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, визначено "Порядком обліку платників податків і зборів", який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. N 1588 (далі - Порядок N 1588) та "Порядком обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників затверджених" який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 р. N 1162 (далі - Порядок N 1162).

Процедуру зняття з обліку платників податків встановлено підпунктом 2 пункту 11.18 розділу XI Порядку N 1588, згідно з яким фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, знімаються з обліку після припинення такої незалежної діяльності за наявності документально підтвердженої інформації відповідного державного органу, що реєструє таку діяльність або видає документи про право на зайняття такою діяльністю (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо), та/або поданих до контролюючого органу за основним місцем обліку: заяви за формою N 8-ОПП.

Згідно з пунктом 1 розділу V Порядку N 1162 у разі прийняття рішення про ліквідацію, припинення діяльності особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, така особа зобов’язана у десятиденний строк з дня прийняття відповідного рішення подати до контролюючого органу заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою N 7-ЄСВ згідно з додатком 4 до Порядку N 1162 та копії документів.

Після отримання вказаних документів, контролюючий орган проводить перевірку, та після її проведення, у разі відсутності заперечень щодо здійснення державної реєстрації припинення платника податків, та встановлення факту відсутності заборгованості платника податків перед бюджетом та фондами щодо сплати платежів, контролюючий орган складає довідку про зняття з обліку платника податків за формою N 12-ОПП та повідомлення про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою N 10-ЄСВ.

Відповідно до пункту 178.7 статті 178 Кодексу остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб та військового збору за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року до 1 травня року, що настає за звітним, та до 1 серпня року, що настає за звітним, сплачують суму податкового зобов’язання, зазначену в податковій декларації (пункт 178.4 статті 178 Кодексу).

Платник здійснює остаточні розрахунки з єдиного внеску з контролюючим органом відповідно до пункту 3 розділу V Порядку N 1162.

Згідно з розділом III Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. N 435, у разі припинення діяльності особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, зобов’язана подати сама за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі - Звіт) із зазначенням типу форми "ліквідаційна". Останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня подання контролюючому органу заяви про зняття з обліку платника єдиного внеску.

Водночас зазначаємо, що адвокат, який має намір надалі здійснювати адвокатську діяльність та надавати адвокатські послуги, зобов’язаний обрати організаційно-правову форму здійснення адвокатської діяльності (адвокатське бюро, адвокатське об’єднання) та здійснити державну реєстрацію відповідно до законодавства.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям