Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О действии налоговых консультаций, которые предоставлялись ГНИ до 01.09.2015, и распространение «иммунитета» на налогоплательщика, определенного пунктом 53.1 статьи 53 НКУ в случае, если такой плательщик будет действовать в пределах предоставленных ранее налоговых консультаций

О действии налоговых консультаций, которые предоставлялись ГНИ до 01.09.2015, и распространение «иммунитета» на налогоплательщика, определенного пунктом 53.1 статьи 53 НКУ в случае, если такой плательщик будет действовать в пределах предоставленных ранее налоговых консультаций



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
   від 13.11.2015 р. № 24230/6/99-99-10-03-02-15
   
   Про надання відповіді

   Державна фіскальна служба України розглянула лист та повідомляє таке.
   
    Щодо чинності податкових консультацій, які надавалися ДПІ до 01.09.2015, та поширення «імунітету» на платника податків, визначеного пунктом 53.1 статті 53 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі, якщо такий платник буде діяти в межах наданих раніше податкових консультацій
   
    У зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України від 17 липня 2015 року № 655-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків» змінено порядок надання контролюючими органами індивідуальних та узагальнюючих консультацій, вказані зміни набрали чинності з 1 вересня 2015 року.
   
    Так, пунктом 52.1 статті 52 ПКУ передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.
   
    Відповідно до підпункту 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 ПКУ податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
    Пунктом 52.2 статті 52 ПКУ визначено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
    За вибором платника податків консультація надається в усній, письмовій або електронній формі. Консультація, надана в письмовій або електронній формі, обов'язково повинна містити опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, вказаних у зверненні платника податків, обґрунтування застосування норм законодавства та висновок з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства (п.52.3 ст.52 ПКУ).
   
    Пунктом 52.4 статті 52 ПКУ встановлено, що консультації, крім узагальнюючих, надаються: в усній формі - контролюючими органами; у письмовій або електронній формі - контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, та підлягають обов'язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який надав консультацію, протягом 10 календарних днів після дня їх надання без зазначення найменування (прізвища, ім'я, по батькові) платника податків та його податкової адреси.
   
    Отже, контролюючі органи на районному рівні мають право надавати консультації виключно в усній формі.
   
    Пунктом 53.1 статті 53 ПКУ встановлено, що не може бути притягнуто до відповідальності платника податків, який діяв відповідно до податкової консультації, наданої йому у письмовій або електронній формі, а також узагальнюючої податкової консультації, зокрема, на підставі того, що у майбутньому така податкова консультація або узагальнююча податкова консультація була змінена або скасована.
   
    При цьому згідно з аналізом норм законодавства консультації вважаються такими, що змінені та/або скасовані: із втратою чинності норми закону або іншого акта, допомогу у практичному використанні якої надано; із набранням законної сили рішення суду, яким визнано недійсною таку консультацію; якщо така консультація відкликана та/або змінена листом контролюючого органу, яким вона надавалась.
   
    Отже, податкові консультації мають індивідуальний характер і можуть застосовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію, з дня її надання та втрачають дію, якщо у подальшому вони були змінені або скасовані.
   
    Таким чином, податкова консультація, надана платнику податків контролюючим органом, є чинною та може бути використана, з урахуванням вимог п. 53.1 ст. 53 ПКУ, до того часу, доки вона не буде змінена або скасована.
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям