Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О формировании цены на электрическую энергию и начисления налога на добавленную стоимость при поставке товаров/услуг

О формировании цены на электрическую энергию и начисления налога на добавленную стоимость при поставке товаров/услуг



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 03.02.2016 р. № 2209/І/99-99-19-03-02-14
   
   Про розгляд звернень

   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення громадянина щодо формування ціни на електричну енергію та в частині нарахування податку на додану вартість при постачанні товарів/послуг (питання 9), керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
   
   Податок на додану вартість є непрямим податком, який справляється, нараховується та сплачується відповідно до норм розділу V "Податок на додану вартість" Кодексу (підпункт 14.1.178 пункту 14.1 статті 14 Кодексу). Він належить до загальнодержавних податків, що встановлений на території України Верховною Радою України з метою необхідності досягнення збалансованості витрат бюджету з його надходженнями (підпункт 4.1.5 пункту 4.1 статті 4 та підпункт 9.1.3 пункту 9.1 статті 9 Кодексу).
   
   Згідно з чинним законодавством податок на додану вартість є податком на споживання товарів/послуг на митній території України, і його платником виступає кожний суб'єкт (юридична чи фізична особа), який є споживачем цих товарів/послуг незалежно від факту походження товарів. Споживачі за умови реєстрації їх платниками податку мають право відшкодовувати свої витрати по сплаченому податку за рахунок податку, отриманого від покупця вироблених товарів.
   
   В Україні, як і в більшості країн, де є цей податок, застосовується непрямий метод оцінки доданої вартості - метод податкового кредиту, тобто сума податку, що підлягає сплаті до бюджету, визначається як різниця між сумами податку, отриманого від покупців, і сумами податку, сплаченого постачальникам. У разі коли за результатами звітного періоду різниця між загальною сумою податкових зобов'язань, що виникли у зв'язку з будь-якою поставкою товарів/послуг, і сумою податкового кредиту звітного періоду є від'ємною, то така сума підлягає відшкодуванню платнику податку з державного бюджету в частині фактично сплаченого податку отримувачем товарів/послуг постачальникам таких товарів/послуг.
   
   Відповідно до підпункту 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 Кодексу податок на додану вартість становить 20 відс., 7 відс. бази оподаткування. Операції, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою, визначені статтею 195 Кодексу.
   
   Водночас повідомляємо, що податок на додану вартість застосовується в усіх країнах, які входять до Європейського Співтовариства, і якщо Україна хоче приєднатися до ЄС і розвивати економічні стосунки з європейськими країнами, податкова система нашої держави має бути сумісною з податковими системами економічних партнерів.
   
   Так, норми розділу V "Податок на додану вартість" Кодексу наближені до норм Директиви Ради 2006/112/ЄС від 28 листопада 2006 року про спільну систему податку на додану вартість.
   
   Оскільки Україна проголосила курс на інтеграцію до ЄС і відповідно провадиться робота щодо адаптації українського законодавства до законодавства країн ЄС, альтернативи податку на додану вартість в умовах ринкової економіки та задекларованого курсу країни немає.
   
    
   
   Голова
Р. М. Насіров

   
    
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям