Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О консультациях ГФС, размещенных на общедоступном информационно-справочном ресурсе

О консультациях ГФС, размещенных на общедоступном информационно-справочном ресурсе



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 30.09.2015 р. № 20716/6/99-99-10-03-02-15
   
   Щодо консультацій ДФС, розміщених на загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі

   Державна фіскальна служба України розглянула звернення від 02.09.2015 №….. (вх. № ….. від …..2015) щодо консультацій ДФС, розміщених на загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі, та в межах компетенції повідомляє.
   
   Відповідно до п. 52.5 ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.
   
   Підпунктом 14.1.172 п.14.1 ст. 14 Кодексу встановлено, що податкова консультація – це допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).
   
   Відповідно до п. 52.1 ст. 52 Кодексу за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення цим контролюючим органом.
   
   За вибором платника податків консультація надається в усній, письмовій або електронній формі. Консультація, надана в письмовій або електронній формі, обов'язково повинна містити опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, вказаних у зверненні платника податків, обґрунтування застосування норм законодавства та висновок з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства (п. 52.3 ст. 52 Кодексу).
   
   Пунктом 53.1 ст. 53 Кодексу передбачено, що платника податків, який діяв відповідно до податкової консультації, наданої йому у письмовій або електронній формі, а також узагальнюючої податкової консультації, зокрема, на підставі того, що у майбутньому така податкова консультація або узагальнююча податкова консультація була змінена або скасована, не може бути притягнуто до відповідальності. Платник податків може оскаржити до суду наказ про затвердження узагальнюючої податкової консультації або надану йому індивідуальну податкову консультацію як правовий акт індивідуальної дії, викладені в письмовій або електронній формі, які, на думку такого платника податків, суперечать нормам або змісту відповідного податку чи збору (п. 53.3 ст. 53 Кодексу).
   
   Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (далі – «ЗІР») створено у рамках Електронного Уряду з урахуванням тенденцій розвитку інформаційних технологій у сфері побудови веб-ресурсу та розглядається як інтегрований ресурс в інформаційне середовище органів ДФС, у якому уся направленість діяльності Державної фіскальної служби України, як внутрішня, так і зовнішня, а також усі відповідні процеси інформаційно-довідкових ресурсів підтримуються та забезпечуються відповідними інформаційно-комп’ютерними технологіями.
   
   Робота «ЗІР» направлена на забезпечення суспільства своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією.
   
   Таким чином, інформація, яка розміщена в «ЗІР», містить загальну позицію ДФС із застосування норм податкового законодавства без врахування особливостей конкретного платника податків та специфіки конкретних ситуацій, а отже не є податковою консультацією в розумінні глави 3 «Податкова консультація» Кодексу та не спричиняє правових наслідків, передбачених ст. 53 Кодексу.
   
   Голова
   
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям