Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О корректировке финансового результата до налогообложения для определения объекта налогообложения налогом на прибыль в случае перерасчета доли использования необоротных активов в облагаемых налогом на добавленную стоимость операциях

О корректировке финансового результата до налогообложения для определения объекта налогообложения налогом на прибыль в случае перерасчета доли использования необоротных активов в облагаемых налогом на добавленную стоимость операциях



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 10.03.2016 р. № 5134/6/99-95-42-03-15

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист … щодо коригування фінансового результату до оподаткування для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток у разі перерахунку частки використання необоротних активів в оподатковуваних податком на додану вартість операціях і повідомляє таке.
   
   Статтею 199 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) передбачено пропорційне віднесення сум податку на додану вартість до податкового кредиту, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги та необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні.
   
   Так, платник податку за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (п. 199.4 ст. 199 Кодексу).
   
   Відповідно до п. 44.2 ст. 42 Кодексу платник податку на прибуток для обрахунку об’єкта оподаткування використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.
   
   Зокрема, підпунктом 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу встановлено, що об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень
   розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.
   
   Порядок коригування фінансового результату на різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, визначено нормами ст. 138 Кодексу, згідно з якою в податковому обліку розрахунок амортизації необоротних активів для визначення фінансового результату до оподаткування за звітний податковий період здійснюється виходячи з національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності з урахуванням обмежень, встановлених п.п. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 розділу I Кодексу, підпунктами 138.3.2 - 138.3.4 п. 138.3 ст. 138 Кодексу.
   
   Нормами ст. 138 Кодексу не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного за правилами бухгалтерського обліку, у разі перерахунку частки використання необоротних активів в оподатковуваних податком на додану вартість операціях виходячи з фактичних обсягів, проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій.
   
    Основними нормативними документами, що регламентують облік основних засобів, а також їх відображення у бухгалтерському обліку та/або міжнародній фінансовій звітності, є Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 № 92, Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 16 (МСБО 16) «Основні засоби» від 01.01.2014. Ведення бухгалтерського обліку сум податку на додану вартість здійснюється на підставі Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 01.07.1997 № 141.
   
    Відповідно до Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 375, Міністерство фінансів України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.
   
   Міністерство фінансів України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує фінансову та бюджетну політику, державну політику, зокрема, у сфері бухгалтерського обліку.
   
    Згідно з п. 2 ст. 6 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.
   
   Отже, за роз’ясненнями з питань бухгалтерського обліку зазначених операцій пропонуємо звернутись до Міністерства фінансів України.
   
   
   
   Перший заступник Голови
С.В. Білан

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям