Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О лицензировании розничной торговли алкогольными напитками

О лицензировании розничной торговли алкогольными напитками



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 02.03.2016 р. № 61/6/19-00-21-01-06/2029

   
   
   Головним управлінням ДФС у Тернопільській області розглянуто звернення стосовно ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями, про що повідомляємо наступне.
   
   1. Законом України № 481/95-ВР від 19.12.95 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон № 481) визначено основні засади державної політики щодо регулювання оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
   
   Відповідно до ст.1 Закону №481, ліцензія (спеціальний дозвіл) – документ державного зразка, який засвідчує право суб'єкта господарювання на провадження одного із зазначених у цьому Законі видів діяльності протягом визначеного строку.
   
   Крім того, правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджені постановою Кабінету Міністрів України №854 від 30.07.96.
   
   2. Згідно ст.15 Закону №481, ліцензія видається за заявою суб'єкта господарювання. Вимагати представлення інших документів, крім зазначених у цьому Законі, забороняється. У заяві на одержання ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями суб’єкт господарювання засвідчує підписом про ознайомлення із текстом наступного змісту: « З умовами і вимогами законодавства, іншими нормативними актами, які регулюють господарську діяльність у сфері здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями (АН) і тютюновими виробами (ТВ), ознайомлений і зобов’язуюсь їх виконувати, місце торгівлі, що заявлено в заяві, відповідає цим вимогам та розташоване у місцях, відносно яких НЕ встановлено обмежень щодо продажу АН і ТВ».
   
   3. Відповідно до ст.15 Закону №481, дія ліцензії призупиняється у разі несвоєчасної сплати чергового платежу за ліцензію на підставі письмового розпорядження органу, який видав ліцензію (Головного управління ДФС у Тернопільській області), на термін до сплати заборгованості. Дія ліцензії вважається призупиненою з моменту одержання суб'єктом господарювання відповідного письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, а її дія поновлюється з моменту зарахування відповідного чергового платежу за ліцензію до бюджету.
   
   4. Статтею 1 Закону №481 визначено: анулювання ліцензії – позбавлення суб'єкта господарювання права на провадження діяльності, зазначеної в ліцензії.
   
   Відповідно до ст.15 Закону №481, ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі:
   
   - заяви суб'єкта господарювання;
   
   - рішення про скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання;
   
   - несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;
   
   - рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб'єктом господарювання марок акцизного податку (стосовно імпортерів);
   
   - рішення суду про встановлення факту торгівлі суб'єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;
   
   - рішення суду про встановлення факту переміщення суб'єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;
   
   - порушення вимог статті 153 цього Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визначених для цього місцях.
   
   5. Відповідно до ст.16 Закону №481, контроль за дотриманням норм цього Закону здійснюють органи, які видають ліцензії, а також інші органи в межах компетенції, визначеної законами України.
   
    6. Згідно ст.17 Закону №481, за порушення норм цього Закону щодо торгівлі алкогольними напоями посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством, а до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів.
   
    7. За інформацією стосовно повноважень у сфері контролю за діяльністю суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами просимо звертатись до Головного управління Національної поліції у Тернопільській області та Муніципальної поліції Тернопільської міської ради.
   
    8. Податковим кодексом України №2755-VI від 02.12.10, визначено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
    Консультації, крім узагальнюючих, які надаються у письмовій або електронній формі підлягають обов'язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який надав консультацію, протягом 10 календарних днів після дня їх надання.
   
   
   
    Заступник начальника
С.С. Денисюк

   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям