Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О начислении амортизации на мобилизованный автотранспорт

О начислении амортизации на мобилизованный автотранспорт



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.11.2014 р. N 6273/6/99-99-19-02-02-15
   
   Щодо нарахування амортизації на мобілізований автотранспорт

   Державна фіскальна служба України розглянула лист <...> щодо нарахування амортизації окремого об'єкта при тимчасовій передачі у зв'язку із виконанням військово-транспортного обов'язку з метою визначення об'єкта оподаткування і повідомляє.
   
   Відповідно до п. 3 ст. 6 Закону України від 21 жовтня 1993 року N 3543-XII "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виконання військово-транспортного обов'язку під час мобілізації, якщо не введений правовий режим воєнного чи надзвичайного стану, здійснюється згідно з Мобілізаційним планом України шляхом безоплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації.
   
   Залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється військовими комісаріатами на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, які оформлюються відповідними розпорядженнями.
   
   Приймання-передача транспортних засобів, залучених під час мобілізації, та їх повернення після оголошення демобілізації здійснюються на підставі актів приймання-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби.
   
   Таким чином, право власності на транспортний засіб не переходить від платника податку на прибуток до військового комісаріату.
   
   Відповідно до п. 144.1 ст. 144 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) амортизації підлягають витрати на придбання основних засобів, нематеріальних активів та довгострокових біологічних активів для використання в господарській діяльності.
   
   Оскільки в процесі мобілізації транспортні засоби не використовуються у господарській діяльності платника податку, то нарахування амортизації припиняється до повернення такого засобу власнику.
   
   Згідно з п. 146.15 ст. 146 Кодексу нарахування амортизації окремого об'єкта припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем виведення з експлуатації такого об'єкта основних засобів або передачі його до складу невиробничих необоротних матеріальних активів за рішенням платника податку або суду.
   
   У разі зворотного введення такого об'єкта в експлуатацію або передачі до складу виробничих основних засобів для цілей амортизації приймається вартість, яка амортизується на момент його виведення з експлуатації (складу виробничих засобів) та збільшується на суму витрат, пов'язаних з ремонтом, модернізацією, модифікацією, добудовою, дообладнанням, реконструкцією тощо. При цьому нарахування амортизації по такому об'єкту розпочинається у місяці, наступному за місяцем зворотного введення об'єкта в експлуатацію або передачі до складу виробничих засобів.
   
   Відповідно до п. 146.18 ст. 146 Кодексу виведення з експлуатації будь-якого об'єкта основних засобів здійснюється за результатами ліквідації, продажу, консервації на підставі наказу керівника підприємства, а в разі їх примусового відчуження чи конфіскації - згідно із законом.
   
   Таким чином, виведення з експлуатації транспортного засобу з метою здійснення військово-транспортного обов'язку проводиться на підставі наказу керівника підприємства з посиланням на рішення місцевих державних адміністрацій, які оформлюються відповідними розпорядженнями.
   
   Голова
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям