Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О начислении и уплате авансового взноса по налогу на прибыль при выплате дивидендов юридическими лицами - плательщиками единого налога

О начислении и уплате авансового взноса по налогу на прибыль при выплате дивидендов юридическими лицами - плательщиками единого налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.03.2016 р. № 5383/6/99-99-19-02-02-15

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів юридичними особами - платниками єдиного податку та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.
   
   У разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів, платник податку на прибуток – емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 Кодексу (п.п. 57.1 1.1 п.57.1 1 ст.57 Кодексу).
   
   Згідно з цим пунктом Кодексу, крім випадків, передбачених п.п.57.11.3 п.57.11 ст.57 Кодексу, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.
   
   Відповідно до п.п. 57.11.2 п. 57.1 1 ст. 57 Кодексу обов'язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток за визначеною п.136.1 ст.136 Кодексу ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав, що є резидентом, незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами із сплати податку, передбаченими цим Кодексом, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена п. 136.1 ст. 136 Кодексу
   
   Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів не підлягає поверненню платнику податків або зарахуванню в рахунок погашення грошових зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів).
   
   При цьому якщо платіж особою називається дивідендом, такий платіж оподатковується під час виплати відповідно до норм, визначених згідно з положеннями цього пункту, незалежно від того, чи є особа платником податку.
   
   Згідно з п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 Кодексу дивідендом вважається платіж, що здійснюється юридичною особою - емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.
   
   Для платників єдиного податку юридичних осіб у разі виплати власникам корпоративних прав (засновникам платників єдиного податку) дивідендів встановлено обов’язок їх оподаткування відповідно до положень розділів III і IV Кодексу (п. 292.12 ст. 292 Кодексу).
   
   Винятків щодо несплати авансового внеску, передбаченого п.п. 57.11.2 п. 57.11 ст.57 Кодексу, для юридичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи не передбачено.
   
   Таким чином, юридичні особи, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, у тому числі сільськогосподарські товаровиробники, у разі прийняття рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), зобов’язані у порядку, визначеному п. 57.11 ст. 57 Кодексу, нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів, розрахований з усієї суми такої виплати.
   
   У разі виплати юридичними особами, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, дивідендів, такі платники єдиного податку, окрім розрахунку єдиного податку, подають Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 N 897, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за N 1415/27860, у якій у рядку 20 відображають внесені до бюджету авансові внески з податку на прибуток.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям