Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении дохода, полученного от продажи недвижимого имущества (квартиры), приобретенного в собственность физическим лицом на основании решения суда о признании права собственности на наследственное имущество

О налогообложении дохода, полученного от продажи недвижимого имущества (квартиры), приобретенного в собственность физическим лицом на основании решения суда о признании права собственности на наследственное имущество



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 09.03.2016 р. № 2444/Д/99-99-17-03-03-14

   
   Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула звернення ... щодо оподаткування доходу, отриманого від продажу нерухомого майна (квартири), набутого у власність фізичною особою на підставі рішення суду про визнання права власності на спадкове майно, і в межах компетенції повідомляє.
   
   Оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано розділом ІV Кодексу, відповідно до п. 162.1 ст. 162 якого платниками податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
   
   Статтею 172 Кодексу передбачено порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна, згідно з п. 172 якої дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України, залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не оподатковується.
   
   Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.
   
   Крім того, відповідно до п.п. 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.
   
   Враховуючи викладене, дохід від операцій з продажу не частіше одного разу на рік об’єкта нерухомості (квартири), яка перебуває у власності платника податку (фізичної особи – резидента) менше трьох років, що була отримана ним у спадщину (у тому числі на підставі рішення суду про визнання права власності на спадкове майно), не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.
   
   Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
   
   Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦКУ).
   
   Разом з тим, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (частина перша
   ст. 16 ЦКУ).
   
   Згідно з частиною п’ятою ст. 11 ЦКУ у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов'язки можуть виникати з рішення суду.
   
   Статтею 392 ЦКУ передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.
   
   Слід зауважити, що оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину, зокрема, майна, регулюється ст. 174 Кодексу, якою встановлено декілька ставок для оподаткування доходу платника податку, одержаного у вигляді спадщини, в залежності від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем, та їх резидентського статусу.
   
   Зокрема, відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Кодексу вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5 відс., встановленою п. 167.2 ст. 167 Кодексу.
   
    За визначенням п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Кодексу членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
   
    Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину (п.174.3. ст.174 Кодексу).
   
   Отже, дохід, отриманий у 2014 році платником податку (спадкоємцем), який не є членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, в результаті прийняття спадщини на підставі рішення суду про визнання права власності на спадкове майно, оподатковується за ставкою 5 відсотків. При цьому спадкоємець до 1 травня року, що настає за звітним, подає річну податкову декларацію до контролюючого органу, де перебуває на обліку, в якій відображає вказаний дохід (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Кодексу).
   
    Згідно з п. 179.7 ст. 179 Кодексу фізична особа зобов'язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.
   
   
   
   З повагою
   
   Голова
Р.М. Насіров

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям