Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении дохода в виде стоимости унаследованного налогоплательщиком (наследником), который не является членом семьи наследодателя первой степени родства, недвижимого имущества

О налогообложении дохода в виде стоимости унаследованного налогоплательщиком (наследником), который не является членом семьи наследодателя первой степени родства, недвижимого имущества



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.04.2016 р. № 3530/З/99-99-17-03-03-14

   
   
   Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула звернення ... щодо оподаткування доходу у вигляді вартості успадкованого платником податку (спадкоємцем), який не є членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, нерухомого майна і в межах компетенції повідомляє.
   
   Кодексом визначаються функції контролюючих органів, зокрема п. 191.1 ст. 191 Кодексу визначено, що контролюючі органи здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів, установлених Кодексом, а також надають податкові консультації відповідно до норм Кодексу.
   
   Статтею 1216 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
   
   Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦКУ).
   
   Згідно із ст. 1223 ЦКУ, зокрема, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.
   
   Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.
   
   Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину, регулюється ст. 174 розділу ІV Кодексу, якою встановлено декілька ставок для оподаткування доходу платника податку, одержаного у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та їх резидентського статусу.
   
   Відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Кодексу вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5 відс., встановленою п. 167.2 ст. 167 Кодексу.
   
   Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення ( п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
   
   Згідно з п.174.3. ст.174 Кодексу особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
   
   Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім, зокрема, спадкоємців - резидентів, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.
   
   Також об'єктом оподаткування військовим збором (далі – збір) є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу), зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом ІV Кодексу (п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).
   
   Ставка збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).
   
   Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу (п.п. 1.4 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).
   
   Отже, дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий платником податку (спадкоємцем), який не є членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5 відс. та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка. У разі несплати податку (збору) до нотаріального оформлення об’єкта спадщини, така особа зобов’язана подати річну податкову декларацію до контролюючого органу за місцем податкової адреси.
   
   Водночас повідомляємо, що згідно зі ст. 24 Закону України від 12 липня 2001 року № 2658-III «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» органом державної влади, що здійснює державне регулювання оціночної діяльності в Україні, є Фонд державного майна України, який забезпечує широке інформування суспільства з питань оціночної діяльності, стану та особливостей ціноутворення на майно та майнові права в Україні.
   
   Крім того, відповідно до положень Закону України від 11 грудня 2003 року № 1378-IV «Про оцінку земель» державне регулювання у сфері оцінки земель здійснює, зокрема, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин – Державне агентство земельних ресурсів України, яке з метою організації своєї діяльності організовує розгляд звернень громадян, юридичних осіб, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та надає роз'яснення з питань, що належать до його компетенції (Указ Президента України від 08 квітня 2011 року № 445 «Про Державне агентство земельних ресурсів України»).
   
   
   
   З повагою
   
   Голова
Р.М. Насіров

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям