Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении НДС операций по поставке экземпляров компьютерных программ путем реализации потребителям сим-карты с нанесенным на ней номером для дальнейшего скачивания таких программ с веб-сайта

О налогообложении НДС операций по поставке экземпляров компьютерных программ путем реализации потребителям сим-карты с нанесенным на ней номером для дальнейшего скачивания таких программ с веб-сайта



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
    від 06.10.2015 р. № 21155/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд звернення

   Державна фіскальна служба України розглянула звернення підприємства щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання примірників комп’ютерних програм шляхом реалізації споживачам сім-карти з нанесеним на ній реєстраційним номером для подальшого скачування таких програм з веб-сайта та повідомляє.
   
   Відповідно до підпунктів «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 ПКУ розташоване на митній території України.
   
   Згідно з підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 ПКУ податок на додану вартість становить 20 відс., 0 відс. та 7 відс. бази оподаткування податком та додається до ціни товарів/послуг.
   
   Пунктом 261 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ визначено, що для операцій з постачання програмної продукції, тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, запроваджено пільговий режим оподаткування податком на додану вартість, згідно з яким звільняються від оподаткування цим податком операції з постачання програмної продукції.
   
   Для цілей цього пункту ПКУ до програмної продукції належать:
   
   результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;
   
   криптографічні засоби захисту інформації.
   
   Особливості оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції викладено в Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом Міндоходів від 07.10.2013 № 536.
   
   У випадку, якщо постачається примірник комп'ютерної програми з наданням (постачанням) ліцензії, яка є переліком умов щодо обмеженого використання такої комп'ютерної програми за її функціональним призначенням та одночасно є складовою постачання самої комп'ютерної програми, то така операція звільняється від оподаткування податком на додану вартість. При цьому режим звільнення від оподаткування податком застосовується на всіх етапах постачання примірника комп'ютерної програми: від особи, яка її створила, до споживача.
   
   Водночас, якщо послуги з технічної підтримки (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) програмної продукції (комп'ютерних програм), що здійснюється її виробником, є складовою постачання програмної продукції, то операції з постачання програмної продукції, до складу вартості якої входять послуги з технічної підтримки (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) програмної продукції (комп'ютерних програм), звільняються від оподаткування податком на додану вартість.
   
   Якщо послуги з технічної підтримки (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) програмної продукції (комп'ютерних програм) не входять до складу вартості програмної продукції та постачаються не її виробниками, то вони оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.
   
   Враховуючи викладене, на операції платника податку з постачання примірників комп'ютерної програми із одночасним наданням покупцю ліцензії на право використання такої програми поширюється режим звільнення від оподаткування податком на додану вартість згідно з пунктом 261 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.
   
    Голова
   
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям