Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении операций по оптовой реализации горючего не с автозаправочной станции и / или автомобильной газозаправочной станции, не плательщику акцизного налога для его производственных целей, а также для отопления собственных помещений, по обложению акцизным налогом розничной реализации подакцизных товаров (горючего) и регистрации плательщико

О налогообложении операций по оптовой реализации горючего не с автозаправочной станции и / или автомобильной газозаправочной станции, не плательщику акцизного налога для его производственных целей, а также для отопления собственных помещений, по обложению акцизным налогом розничной реализации подакцизных товаров (горючего) и регистрации плательщико



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 02.07.2016 р. № 14445/6/99-99-12-02-02-15

   
   
   Про надання податкової консультації щодо податкування операцій з оптової реалізації пального не з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції, не платнику акцизного податку для його виробничих цілей, а також для опалення власних приміщень, щодо оподаткування акцизним податком роздрібної реалізації підакцизних товарів (пального), та реєстрації платником акцизного податку покупця, який отримує скраплений газ та не здійснює операції з його подальшої реалізації, а використовує для власних потреб, в тому числі для подальшої його переробки в хімічної промисловості та для опалення своїх приміщень.
   
    Згідно з п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне. Така особа підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб – підприємців до початку здійснення реалізації пального (п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Кодексу).
   
   Реалізація пального для цілей розділу VI Кодексу – це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання (п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
   
   Відповідно до п.п. 231.1.1. п. 231.1 ст. 231 Кодексу платник податку при реалізації пального зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.
   
   Згідно з п. 231.5. ст. 231 Кодексу акцизні накладні, які не надаються отримувачу пального, та акцизні накладні / розрахунки коригування, складені за операціями з реалізації пального суб'єктам господарювання та фізичним особам, які не є платниками акцизного податку, також підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних.
   
    Форми заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального та порядку їх заповнення затверджено наказом Міністерства Фінансів України № 218 від 25 лютого 2016 року (далі – Порядок).
   
   Пунктом 4 розділу ІI Порядку визначено типи причин, за якими акцизні накладні не видаються отримувачу пального.
   
   Так, у разі відвантаження пального особам, які не є платником акцизного податку з реалізації пального (кінцевий споживач та суб’єкти господарювання відсутні в Реєстрі платників акцизного податку з реалізації пального) у верхній лівій частині такої акцизної накладної проставляється цифра «1». При відвантаження пального з метою власного споживання у такому полі проставляється цифра «3».
   
   В акцизних накладних, які надаються отримувачу пального, у відповідному полі проставляється цифра «0».
   
   Відповідно до п.п. 213.1.12 п.213.1 ст. 213 Кодексу об'єктом оподаткування є операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:
   
   отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних;
   
   ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;
   
   вироблені в Україні, реалізація яких є об'єктом оподаткування відповідно до п.п. 213.1.1 цього пункту, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних.
   
   Такий облік отриманого та витраченого (реалізованого) пального ведеться з метою виявлення об’єкта оподаткування акцизним податком, а саме: обсягів перевищення витраченого (реалізованого) пального над отриманим.
   
   Якщо особа реалізує пальне за кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД в обсягах, які не перевищують обсяги пального за таким кодом, імпортованого чи виробленого на території України або отриманого від інших платників податку, з яких сплачено акцизний податок, то обов’язок щодо сплати акцизного податку з реалізації цього пального не виникає. Якщо обсяг реалізованого пального за кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД перевищує обсяги отриманого від інших платників (імпортованого або виробленого) пального за цим кодом, то відповідно, у такої особи виникає об’єкт оподаткування акцизним податком, і податкові зобов’язання, які необхідно задекларувати та сплатити до бюджету.
   
   Отже, особа, що здійснює реалізацію пального, зобов’язана зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального, складати акцизні накладні по всіх випадках відвантаження пального, в тому числі при оптовій реалізації пального іншим суб’єктам господарювання платникам або неплатникам акцизного податку, а також при використанні пального для власних потреб. Об’єкт оподаткування при цьому виникатиме лише з обсягів перевищення реалізованого (відвантаженого, витраченого) пального над отриманим.
   
   Відповідно до п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.
   
   Згідно з абзацом третім п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це, зокрема, фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, незалежно від форми розрахунків.
   
   Об'єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).
   
   Згідно з зверненням, Товариство здійснює використання скрапленого газу для опалення та обігріву своїх приміщень, а також його реалізацію суб’єкту господарювання, який не є платником акцизного податку з реалізації пального, і здійснює його подальше перероблення на іншу не підакцизну продукцію або для опалення приміщень. Такий продаж скрапленого газу здійснюється на підставі договору поставки, який передбачає, що Товариство зобов’язується передати за встановлену в договорі оплату у власність покупця скраплений газ наливом в цистернах, тобто не через автомобільні газозаправні станції.
   
   Таким чином, Товариство як особа, що здійснює реалізацію пального, зобов’язана скласти акцизні накладні, в тому числі при реалізації іншим суб’єктам господарювання платникам або не платникам акцизного податку. Об’єкт оподаткування акцизним податком виникає лише з обсягів перевищення витраченого (реалізованого) пального над отриманим. При реалізації скрапленого газу наливом в цистернах, а також власного споживання обов’язок щодо сплати акцизного податку з роздрібного продажу не виникатиме, оскільки фізичний відпуск здійснюється не через газороздавальні колонки з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції.
   
   Якщо особа не здійснює операцій з реалізації придбаного пального, то у такої особи відсутній обов’язок реєструватися платником акцизного податку з реалізації пального.
   
   У разі, якщо особа є виробником підакцизних товарів (продукції), зокрема, пального, то при реалізації та/або передачі в межах одного підприємства виробленого пального з метою власного споживання, промислової переробки, своїм працівникам, а також здійснення внесків підакцизними товарами (продукцією) до статутного капіталу у такої особи виникатиме обов’язок щодо сплати акцизного податку з обсягів виробленого пального відповідно до п.п.213.1.2 п.213.1 ст.213 Кодексу. За таких обставин, особа повинна зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального і здійснювати всі операції з оформленням документів в системі електронного адміністрування реалізації пального (ст.231-232 Кодексу).
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям