Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении внесения участниками простого товарищества средств на спецсчет участника простого товарищества - плательщика единого налога

О налогообложении внесения участниками простого товарищества средств на спецсчет участника простого товарищества - плательщика единого налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.05.2016 р. № 835/10/02-32-12-03

   
   
   Головне управління ДФС у Вінницькій області розглянуло звернення Особи 1 від 04.04.2016 року №7, щодо роз’яснення чи є об’єктом оподаткування внесення учасниками простого товариства коштів на спецрахунок учасника простого товариства - платника єдиного податку, повідомляє наступне.
   
   Відповідно до п.п. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом юридичної особи - платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. Згідно із п. 292.3 ст. 292 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).
   
   Відповідно до ст.1132 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 року за договором простого товариства сторони (учасники) беруть зобов'язання об'єднати свої вклади та спільно діяти з метою одержання прибутку або досягнення іншої мети.
   
   Згідно ч.1 ст.1133 ЦКУ вкладом учасника вважається все те, що він вносить у спільну діяльність (спільне майно), в тому числі грошові кошти, інше майно, професійні та інші знання, навички та вміння, а також ділова репутація та ділові зв'язки.
   
   В ч.1 ст.1134 ЦКУ зазначено, що згідно внесене учасниками майно, яким вони володіли на праві власності, а також вироблена у результаті спільної діяльності продукція та одержані від такої діяльності плоди і доходи є спільною частковою власністю учасників, якщо інше не встановлено договором простого товариства або законом.
   
   Внесене учасниками майно, яким вони володіли на підставах інших, ніж право власності, використовується в інтересах усіх учасників і є їхнім спільним майном.
   
   Відповідно до ч.1 ст.356 ЦКУ власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.
   
   Згідно ст.360 ЦКУ співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними із спільним майном
   
   В ст.22 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року зазначається, що об'єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об'єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов'язує виникнення у платника податкового обов'язку.
   
   Перший заступник начальника
   
   ГУ ДФС у Вінницькій області
О.Ф.Мартинюк

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям