Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении военным сбором стоимости земельного участка, полученного по наследству лицом, который имеет статус участника боевых действий и был опекуном наследодателя, не находясь с ним в семейных родственных отношениях

О налогообложении военным сбором стоимости земельного участка, полученного по наследству лицом, который имеет статус участника боевых действий и был опекуном наследодателя, не находясь с ним в семейных родственных отношениях



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.01.2016 р. № 375/К/99-99-17-03-03-14

   
   
   Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула звернення … щодо оподаткування військовим збором вартості земельної ділянки, отриманої у спадщину Вашим чоловіком, який має статус учасника бойових дій та був опікуном спадкодавця, не перебуваючи з ним у сімейних родинних відносинах, і в межах компетенції повідомляє таке.
   
   Правовий статус ветеранів війни визначено Законом України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (далі – Закон № 3551).
   
   Статтею 6 Закону № 3551 визначено осіб, які належать до учасників бойових дій.
   
   Пунктом 18 частини першої ст. 12 Закону № 3551 встановлено, що учасникам бойових дій надається пільга зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів відповідно до податкового та митного законодавства.
   
   Отже, надання пільг зі сплати податків, зборів та інших платежів платникам податків, на яких поширюються положення Закону № 3551, здійснюється виключно за нормами Кодексу.
   
   Пунктом 161 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень Кодексу передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлено військовий збір (далі – збір).
   
   Відповідно до п.п. 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.
   
   Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 розділу IV Кодексу.
   
   Так, об’єкти спадщини платника податку з метою оподаткування поділяються, зокрема, на об’єкт нерухомого майна (п.п. „а” п. 174.1
   ст.174 Кодексу).
   
    Згідно із п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Кодексу за нульовою ставкою оподатковується вартість нерухомого майна, яка успадковується:
   
    членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення;
   
    особою, яка є інвалідом І групи або має статус дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, або дитини - інваліда.
   
   Отже, від оподаткування збором звільняється вартість нерухомого майна (земельної ділянки), що оподатковується податком на доходи фізичних осіб за нульовою ставкою, яка успадковується особами, визначеними п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Кодексу. Осіб, які мають статус учасників бойових дій, не визначено як окрему пільгову категорію.
   
   Водночас об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).
   
   Згідно з п. 163.1 ст. 163 Кодексу об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом ІV Кодексу (п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).
   
   Податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс., визначеною п. 167.2 ст. 167 Кодексу, оподатковується вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення (п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст.174 Кодексу).
   
   Ставка збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).
   
   Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу (п.п. 1.4 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу). Відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку (збору) до відповідного бюджету несе фізична особа у випадках, визначених розділом IV Кодексу (п.п. 168.4.8 п. 168.4 ст. 168 Кодексу).
   
   При цьому п. 174.3 ст. 174 Кодексу встановлено, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
   
   Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців - нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також інших спадкоємців - резидентів, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.
   
   Відповідно до п.п. 1.6 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу платники збору зобов'язані забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та спосіб, визначені ст. 176 Кодексу.
   
   Платники податку, зокрема, зобов'язані подавати податкову декларацію за встановленою формою у визначені строки у випадках, коли згідно з нормами розділу ІV Кодексу таке подання є обов'язковим та своєчасно сплачувати узгоджену суму податкових зобов'язань (п. 176.1 ст. 176 Кодексу).
   
   Враховуючи зазначене вище, дохід у вигляді вартості успадкованого Вашим чоловіком (спадкоємцем) нерухомого майна (земельної ділянки) оподатковується військовим збором на загальних підставах. У разі несплати спадкоємцем збору до нотаріального оформлення об'єкта спадщини, такий платник зобов’язаний подати річну податкову декларацію та сплатити збір за ставкою 1,5 відсотків.
   
   
   З повагою
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям