Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О нарушении продавцом товаров/услуг порядка регистрации налоговой накладной в ЕРНН и о рассмотрении вопроса о возможности отмены системы электронного администрирования НДС

О нарушении продавцом товаров/услуг порядка регистрации налоговой накладной в ЕРНН и о рассмотрении вопроса о возможности отмены системы электронного администрирования НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 01.02.2016 р. № 1930/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд звернення

   

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку про порушення продавцем товарів/послуг порядку реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) і розгляду питання щодо можливості відміни системи електронного адміністрування ПДВ та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.
   
   Основою побудови системи електронного адміністрування ПДВ є необхідність реєстрації в ЄРПН всіх податкових накладних та розрахунків коригування до них.
   
   Депонування коштів на рахунках в системі електронного адміністрування ПДВ відбувається в розмірі ПДВ з доданої вартості, тобто реєстрація в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування здійснюється на суму ПДВ, зазначену в отриманих податкових накладних та сплачену на митниці, лише у разі недостатності якої платник для забезпечення такої реєстрації повинен поповнити свій електронний рахунок на суму такої недостачі.
   
   За допомогою правил системи електронного адміністрування ПДВ забезпечується відповідність сум нарахованого та сплаченого ПДВ, оскільки суми ПДВ від доданої вартості гарантуються грошовими коштами.
   
   Отже, ефективність системи електронного адміністрування ПДВ може бути забезпечено лише у випадку її застосування всіма платниками податку.
   
   Крім того, слід зазначити, що систему електронного адміністрування ПДВ запроваджено з метою ліквідації податкових ям, а також ринку податкових мінімізаторів, який створював нерівні умови діяльності для законослухняних платників податку.
   
   Водночас повідомляємо, що у разі порушення продавцем товарів/послуг порядку реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець таких товарів/послуг, керуючись нормами пункту 201.10 статті 201 ПКУ, має право додати до податкової декларації з ПДВ за звітний (податковий) період заяву із скаргою на такого продавця, яка у свою чергу є підставою для проведення контролюючим органом документальної позапланової виїзної перевірки такого продавця.
   
   При цьому заява із скаргою на продавця не є підставою для покупця товарів/послуг на включення суми податку до складу податкового кредиту за податковою накладною, не зареєстрованою продавцем в ЄРПН.
   
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям