Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О некоторых вопросах заполнения налоговой декларации по НДС

О некоторых вопросах заполнения налоговой декларации по НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 02.06.2015 р. N 11370/6/99-99-19-03-02-15

   Державна фіскальна служба України розглянула лист ТОВ щодо деяких питань заповнення податкової декларації з ПДВ та повідомляє.
   
   Законом України від 28.12.2014 p. N 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", який набрав чинності з 1 січня 2015 року, Податковий кодекс України (далі - Кодекс) доповнено статтею 2001 "Електронне адміністрування податку на додану вартість", якою визначено основні правила функціонування системи електронного адміністрування ПДВ.
   
   Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 р. N 569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість", із змінами та доповненнями (далі - Порядок N 569).
   
   Пунктом 91 Порядку N 569 встановлено, що за рішенням платника податку сума непогашених залишків сум податку, заявлених ним до бюджетного відшкодування за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року, задекларованих до бюджетного відшкодування за такі періоди в рахунок зменшення податкових зобов'язань з податку наступних звітних (податкових) періодів, від'ємного значення суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ст. 200 Кодексу, та залишку від'ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів після бюджетного відшкодування, задекларованих платником податку за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року, може бути спрямована у збільшення суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування, визначеної відповідно до п. 9 цього Порядку (далі - розрахункова сума).
   
   Таке рішення платник податку відображає у заяві, що подається у складі податкової декларації за звітний (податковий) період після 1 лютого 2015 року, в якому воно прийняте.
   
   ДФС після проведення камеральної перевірки зазначеної податкової декларації автоматично збільшує розрахункову суму на відповідну суму та на запит платника податку інформує його про суму збільшення шляхом надсилання електронного повідомлення.
   
   Сума такого збільшення відображається платником податку у складі податкового кредиту податкової декларації за звітний (податковий) період, в якому воно здійснене.
   
   Отже, у податковій декларації з ПДВ за той звітний період, у якому відбулося фактичне збільшення розрахункової суми (що підтверджено електронним повідомленням (витягом) із системи електронного адміністрування ПДВ із зазначенням суми такого збільшення), платник податку відображає суму такого збільшення у складі податкового кредиту, а саме у рядку 20.2 (а також у рядку 27 декларації та у графі 7 таблиці 1 додатка 2 до податкової декларації з ПДВ). Сума із рядка 20.2 приймає участь в обрахунку показників, які відображаються в інших рядках декларації, відповідно до п. 5 розділу V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 р. N 966, із змінами та доповненнями.
   
   Голова
   
Р. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям