Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О некоторых вопросах электронного администрирования НДС

О некоторых вопросах электронного администрирования НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 21.04.2015 р. N 8405/6/99-99-19-03-02-15

   Державна фіскальна служба України розглянула лист Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" від 24.02.2015 р. N 2769/15 щодо деяких питань електронного адміністрування ПДВ та повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) в редакції, чинній з 1 січня 2015 року, при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.
   
   Починаючи з 1 січня 2015 року всі податкові накладні складаються платниками податку виключно в електронному вигляді (пункт 201.1 статті 201 Кодексу).
   
   Форма податкової накладної затверджена наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 р. N 957 "Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної" (далі - Порядок N 957).
   
   Відповідно до пункту 2 Порядку N 957 відправлення, передавання, одержання, зберігання та організація обігу податкових накладних в електронній формі здійснюються у порядку, визначеному законодавством. Усі податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних у порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року N 1246 "Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних" (далі - Порядок N 1246).
   
   Згідно з пунктами 5 - 7 Порядку N 1246 постачальник (продавець) складає податкову накладну та/або розрахунок коригування у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому в установленому порядку, з використанням спеціалізованого програмного забезпечення. Після складення податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронній формі на них накладається електронний цифровий підпис посадових осіб постачальника (продавця).
   
   Після накладення електронного цифрового підпису платник податку здійснює шифрування податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронній формі та надсилає їх ДФС засобами телекомунікаційного зв'язку з урахуванням вимог Законів України "Про електронний цифровий підпис" та "Про електронні документи та електронний документообіг". Примірник податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронній формі зберігається у платника податку.
   
   Після надходження податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронній формі до ДФС здійснюється їх розшифрування, перевіряється електронний цифровий підпис, визначається відповідність електронного документа формату (стандарту), затвердженому в установленому порядку, та у разі відсутності причин для відмови проводиться їх реєстрація.
   
   Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.
   
   З метою отримання податкової накладної / розрахунку коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, покупець надсилає в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та податкову накладну / розрахунок коригування в електронному вигляді.
   
   Такі податкова накладна / розрахунок коригування вважаються зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних та отриманими покупцем.
   
   Податкова накладна, складена, та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.
   
   Одночасно повідомляємо, що можливість отримання податкової накладної з ЄРПН, передбачена абзацом п'ятим пункту 201.10 статті 201 Кодексу, є додатковим сервісом для платників податків та не позбавляє постачальника обов'язку надати податкову накладну на вимогу покупця відповідно до абзацу першого пункту 201.10 статті 201 Кодексу.
   
   В. о. Голови
   
М. Мокляк

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям