Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О необходимости отражения физическим лицом предпринимателем на общей системе налогообложения в Книге учета доходов и расходов сумм акцизного налога в составе дохода, облагаемого НФДЛ

О необходимости отражения физическим лицом предпринимателем на общей системе налогообложения в Книге учета доходов и расходов сумм акцизного налога в составе дохода, облагаемого НФДЛ



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
   від 19.11.2015 р. № 1963/14/10-36-17-01

   Головне управління ДФС у Київській області в межах компетенції розглянуло Ваш запит про надання податкової консультації та повідомляє наступне.
   
   Відповідно до пп. 14.1.4 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями) (далі по тексту - ПКУ) акцизний податок - непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених цим Кодексом як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).
   
   Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування визначено ст. 177 Розділу IV Податок на доходи фізичних осіб ПКУ.
   
   Відповідно до п. 177.2 ст. 177 ПКУ об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.
   
   Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено пунктом 177.4 ст. 177 ПКУ. Однак, вказаний перелік не містить акцизного збору, включеного до вартості товару та сплаченого під час його придбання.
   
   Облік доході і витрат фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування ведуть у Книзі обліку доходів і витрат (далі - Книга), форма та порядок ведення якої затвердження наказом від 16.09.2015 року №481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність» (далі - Порядок).
   
   Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування у графі «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» Книги відображає суму доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п.6 Порядку).
   
   Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід (п.5 Порядку).
   
   Враховуючи викладене вище, сума акцизного збору, у разі її включення до вартості проданих товарів, зазначається фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування у графі 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» Книги, однак не відображається в графах 5-8 «витрати, пов’язані із господарською діяльністю».
   
   Крім того повідомляємо, що відповідно до пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.
   
   Слід зазначити, що згідно із ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   При цьому зазначаємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, вони мають роз'яснювальний, інформаційний характер і не встановлюють правових норм.
   
   Заступник начальника
О.М. Форосенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям