Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О необходимости применения РРО объединением совладельцев многоквартирных домов

О необходимости применения РРО объединением совладельцев многоквартирных домов



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.10.2015 р. № 22787/6/99-99-22-07-03-15
   
   Щодо необхідності застосування РРО об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків

   Державна фіскальна служба України розглянула лист ТОВ в «Інтербух Компані» <…> та повідомляє.
   
   Статтею 24 Закону України від 22 березня 2012 року № 4572-VI «Про громадські об’єднання» встановлено, що громадське об’єднання зі статусом юридичної особи для виконання своєї статутної мети (цілей) має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до закону передане такому громадському об’єднанню його членами (учасниками) або державою, набуте як членські внески, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, набуте в результаті підприємницької діяльності такого об’єднання, підприємницької діяльності створених ним юридичних осіб (товариств, підприємств), а також майном, придбаним за рахунок власних коштів, тимчасово наданим у користування (крім розпорядження) чи на інших підставах, не заборонених законом.
   
   Згідно зі ст. 2 Закону України від 10 липня 2003 року № 1087-IV «Про кооперацію» (далі – Закон № 1087) вступним внеском є грошовий чи інший майновий неповоротний внесок , який зобов’язана сплатити особа у разі вступу до кооперативної організації. Членським вважається грошовий неповоротний внесок, який періодично сплачується членом кооперативного об’єднання для забезпечення поточної діяльності кооперативного об’єднання. Цільовим внеском є грошовий чи інший майновий внесок члена кооперативу, що вноситься понад пай до спеціального фонду кооперативу для забезпечення виконання конкретних завдань садового товариства.
   
   Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95–ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), який є спеціальним законом, що визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Встановлення вимог щодо проведення розрахункових операцій за готівку іншими законами, крім Податкового кодексу України, заборонено.
   
   Згідно з п. 2 ст. 3 Закону № 265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.
   
   Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII « Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71) внесено зміни до Податкового кодексу України , і, зокрема, п. 1 ст. 9 Закону № 265 щодо обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок при наданні послуг підприємствами , установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.
   
   Законом № 71 п. 1 ст. 9 Закону № 265 викладено у редакції, яка надає право приводити розрахунки у касах підприємств з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, виключно при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва. При наданні послуг за готівку розрахунки необхідно проводити із застосуванням РРО.
   
   Таким чином, при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг об’єднання багатоквартирних будинків (далі – ОСББ) мають проводити із застосуванням РРО на загальних підставах.
   
   Інші касові операції, що не пов’язані з проведенням розрахунків при продажу товарів (наданні послуг) в розумінні Закону № 265 , у тому числі сплата вступних , членських і цільових внесків, ОСББ можуть здійснювати у касах підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів з дотриманням вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637, без застосування РРО.
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям