Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О подаче отчета по ЕСВ ФЛП - плательщиком единого налога, который получает пенсию по возрасту

О подаче отчета по ЕСВ ФЛП - плательщиком единого налога, который получает пенсию по возрасту



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   24.11.2015 року № 2601/Л/20-40-17-03-13

   
   Порядок нарахування та сплати єдиного внеску визначає Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2011 № 2464-VI (далі Закон).
   
   Згідно ст.4 Закону платниками єдиного внеску є фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування. Особи, зазначені у пункті 4 частини першої цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
   
   Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування затверджено наказом Міністерства фінансів від 14.04.2015 № 435 (далі–Порядок), згідно ч.2 р.III якого ФО - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до фіскальних органів Звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку із зазначенням типу форми "початкова".
   
   Згідно ч.3 р.III Порядку, ФО - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію за віком або соціальну допомогу. Звіт зазначеними особами не подається. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їхньої добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
   
   Згідно п. 11 р.IV Порядку, ФО - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають самі за себе до фіскальних органів Звіт згідно з таблицею 2 додатка 5 до цього Порядку. Протягом року в разі призначення пенсії подається Звіт з позначкою "призначення пенсії" за період до дати формування заяви на призначення пенсії, при цьому тип форми "початкова" не зазначається.
   
   Місяць, в якому ФОП - платник єдиного податку набув право на пенсію за віком, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується ЄВ у розмірі, що визначається платником самостійно, але не менше мінімального страхового внеску. Зазначена особа звільняється від сплати єдиного внеску за себе з місяця, що настає за датою призначення платнику пенсії. В подальшому така особа може бути платниками ЄВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
   
   Враховуючи зазначене, якщо Ви з 17.07.2014р. отримуєте пенсію за віком відповідно до законодавства, Ви звільняєтесь від сплати єдиного внеску за себе з місяця, що настає за датою призначення пенсії, тобто з серпня 2014 року, і у такому випадку Ви маєте право не подавати до територіальної податкової інспекції звіт щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування за 2015 рік (термін подання – до 10.02.2016р.).
   
   Слід зазначити, що відповідно до ст. 52 Податкового кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Також повідомляємо, що відповіді на будь-які питання відносно податкового законодавства, Ви можете отримати звернувшись до Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (у режимі on-line за тел.: 0-800-501-007 з 8:00 до 20:00 (крім суботи та неділі) зі стаціонарних телефонів безкоштовно та Е-пошта: idd@sts.gov.ua (цілодобово).
   
   
   В.о. начальника
І.А. Сагайдак

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям