Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке декларирования акцизного налога производителями табачных изделий

О порядке декларирования акцизного налога производителями табачных изделий



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 10.02.2016 р. № 4506/7/99-99-19-03-03-17
   
   Про порядок декларування акцизного податку виробниками тютюнових виробів

   
   
Головні управління ДФС в областях, м.Києві,
   
   Міжрегіональне головне управління ДФС –
   
   Центральний офіс з обслуговування великих платників

   
   
    Державна фіскальна служба України у зв’язку із прийняттям Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) інформує про зміни в адмініструванні акцизного податку, що стосуються платників акцизного податку – виробників та імпортерів тютюнової продукції.
   
   Звертаємо увагу, що відповідно до змін, внесених Законом № 909 до статті 214 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), у разі обчислення податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є вартість реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України та/або ввезеного на митну територію України, за встановленими виробником та/або імпортером максимальними роздрібними цінами з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку (п.п.214.1.1, 214.1.2 п.214.1 ст.214 Кодексу).
   
   У попередній редакції Кодексу (без змін, внесених Законом №909) база оподаткування із застосуванням адвалорних ставок обчислювалась із вартості реалізованого товару за максимальними роздрібними цінами без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку.
   
   Таким чином, згідно із зазначеними нормами Кодексу змінено базу оподаткування для тютюнових виробів, при обчисленні податку з яких застосовуються максимальні роздрібні ціни. Максимальні роздрібні ціни повинні розраховуватись з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку.
   
   Крім того, внесено зміни до статті 213 Кодексу, зокрема пункт 213.3 «операції з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування», доповнено новим підпунктом 213.3.12 в частині операцій з реалізації відходів тютюнової сировини за умови документального підтвердження їх утворення та подальшого знищення або утилізації.
   
   Зазначені норми Кодексу діють з 01 січня 2016 року і повинні бути враховані при декларуванні акцизного податку за січень 2016 року.
   
   Відповідні зміни до декларації акцизного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» (далі – наказ №14), знаходяться в стадії затвердження.
   
   До запровадження нових форм звітності виробники та імпортери тютюнових виробів, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів та відповідно до підпунктів 212.1.1, 212.1.2 пункту 212.1 статті 212 Кодексу є платниками акцизного податку, подають декларацію за формами, затвердженими наказом №14. Однак при розрахунку суми акцизного податку у додатку 2 до декларації акцизного податку у колонці 5 «Максимальна роздрібна ціна (далі – МРЦ) без ПДВ та з урахуванням акцизного податку» мають вказувати МРЦ із урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку.
   
   Щодо операцій з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування згідно з підпунктом 213.3.12 пункту 213.3 статті 213 Кодексу (реалізація відходів тютюнової сировини за умови документального підтвердження їх утворення та подальшого знищення або утилізації), то такі операції повинні зазначатися у додатках 1 (колонка 15) та 4 (колонка 9) до декларації, а також переноситись до графи Б12 декларації акцизного податку.
   
   Документальним підтвердженням таких операцій можуть бути первинні документи, технологічна, нормативно-технічна, планово-економічна та інша документація.
   
   Головним управлінням ДФС в областях, м. Києві, Міжрегіональному головному управлінню ДФС - Центральному офісу з обслуговування великих платників терміново довести зазначений лист до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів для врахування під час прийняття звітності та при контрольно-перевірочній роботі.
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям