Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке формирования налогового кредита на основании налоговой накладной, составленной поставщиком в день аннулирования его регистрации в качестве плательщика НДС

О порядке формирования налогового кредита на основании налоговой накладной, составленной поставщиком в день аннулирования его регистрации в качестве плательщика НДС



   
ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
    від 28.09.2015 р. N 20534/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо порядку формування податкового кредиту на підставі податкової накладної, складеної постачальником у день анулювання його реєстрації як платника ПДВ, та повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 201.8 статті 201 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому статтею 183 Кодексу.
   
   Згідно з пунктом 184.1 статті 184 Кодексу реєстрація платником ПДВ діє до дати її анулювання, яка проводиться шляхом виключення особи з реєстру платників ПДВ у відповідних випадках.
   
   З моменту анулювання реєстрації особи як платника податку така особа позбавляється права на віднесення сум податку до податкового кредиту, виписку податкових накладних (пункт 184.5 статті 184 Кодексу).
   
   Пунктом 184.6 статті 184 Кодексу визначено, що у разі анулювання реєстрації особи як платника податку останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації.
   
   Крім того, пунктом 184.7 статті 184 Кодексу встановлено обов’язок платника визначити податкові зобов'язання з ПДВ у випадках, передбачених цим пунктом, не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку.
   
   Отже, день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ є останнім днем її реєстрації як платника ПДВ, а отже, в день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ така особа має право складати податкові накладні.
   
   Відповідно до пункту 201.10 статті 201 Кодексу при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку-продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.
   
   Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.
   
   Таким чином, податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку в день анулювання реєстрації такої особи як платника ПДВ, для покупця таких товарів/послуг є підставою для віднесення зазначеної в ній суми податку до податкового кредиту за умови виконання інших вимог щодо формування податкового кредиту, визначених Кодексом.
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям