Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке исчисления налоговых обязательств по рентной плате за пользование недрами для добычи полезных ископаемых

О порядке исчисления налоговых обязательств по рентной плате за пользование недрами для добычи полезных ископаемых



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 07.12.2015 р. № 26178/6/99-99-15-04-01-15
   
   Про надання податкової консультації

   
   Державна фіскальна служба України на запит щодо порядку обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – Плата), керуючись нормами ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.
   
   Порядок справляння Плати регулюється ст. 252 Кодексу.
   
   Зокрема, об’єктом оподаткування Платою є обсяг товарної продукції гірничого підприємства, приведеної у відповідність до стандарту, встановленого галузевим законодавством – видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), що є результатом господарської діяльності з видобування корисних копалин у податковому (звітному) періоді (п. 252.3 ст. 252 Кодексу).
   
   Отже, такі визначені у запиті види товарної продукції, як бутильовані мінеральні води є товарною продукцією гірничого підприємства, що вироблена згідно із вимогами ДСТУ «Фасовані води», а води із вмістом соків та сиропів – вироблені із сировини, що є товарною продукцією гірничого підприємства
   
   База оподаткування Платою – вартість видобутої корисної копалини – товарної продукції гірничого підприємства визначалася за більшим із двох показників вартості на базових умовах складу готової продукції гірничого підприємства, обчисленим за:
   
   методом розрахункової вартості із використанням нормованої доходності – коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, що затверджений за результатами державної експертизи матеріалів геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин;
   
   методом фактичної вартості із використання фактичного доходу, зменшеного на суму витрат на збут, у тому числі й передпродажну підготовку товарної продукції гірничого підприємства (фасування, витрати на виробництво тари, електроенергію тощо) (п.п. 252.7.1 п. 252.7 ст. 252 Кодексу).
   
   У разі, якщо споживчі властивості товарної продукції із мінеральної сировини головними визначають смаковими домішками (лимонад, сітро, соки, морси, нектари тощо), база оподаткування обчислюється за розрахунковою вартістю.
   
   У разі, якщо товарна продукція гірничого підприємства піддана передбаченій передпродажній підготовці згідно із вимогами державного регулювання, що передбачає її дозування за обсягами місткості та забезпечення подовження терміну споживання (фасування та насичення вуглекислим газом), база оподаткування визначається як більша із величин за розрахунковим методом та фактичною ціною реалізації. При цьому величина доходу в останній зменшується на суму витрат, що пов’язані із передпродажною підготовкою.
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям