Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке исчисления и сроков уплаты единого взноса и единого налога

О порядке исчисления и сроков уплаты единого взноса и единого налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 10.02.2016 р. № 19/14з/17-00-17-01

   
   Головне управління ДФС у Рівненській області розглянувши Вашу заяву щодо порядку обчислень та термінів сплати єдиного внеску і єдиного податку повідомляє.
   
   Платники єдиного внеску, зазначені у п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац третій частини восьмої ст.9 Закону № 2464).
   
   Пунктом 11 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 встановлено, що у разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.
   
   Таким чином, граничний термін сплати єдиного внеску за себе фізичними особами - підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.
   
   Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22 відс. до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску., Зокрема, для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку, внесок нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п.3 частини першої ст. 7 Закону № 2464).
   
   Згідно статті 8 Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 р. № 928-VIII встановлено у 2016 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 01 січня - 1378 гривень, з 01 травня – 1450 гривень, з 01 грудня – 1550 гривень.
   
   Отже, фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку, без використання праці найманих працівників нараховують єдиний внесок у розмірі 22 відс. на суму, визначену такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464, та не менше розміру мінімального страхового внеску.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям