Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке начисления и уплаты в бюджет земельного налога за земельный участок под сданным в аренду складским помещением

О порядке начисления и уплаты в бюджет земельного налога за земельный участок под сданным в аренду складским помещением



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 19.02.2016 р. № 454/10/17-00-15-03-09

   
   Головне управління ДФС у Рівненській області за розглядом листа щодо порядку нарахування та сплати до бюджету земельного податку за земельну ділянку під зданим в оренду складським приміщенням, відповідно до положень статті 52 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) повідомляє наступне.
   
   Юридична особа–платник єдиного податку, яка є власником земельних ділянок, за земельні ділянки під будівлями (їх частинами), переданими в оренду іншим суб’єктам господарювання, повинна сплачувати земельний податок на загальних умовах, з урахуванням прибудинкової території, незалежно від виду діяльності, у тому числі якщо надання в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності.
   
   Для визначення розміру площі, нормативної грошової оцінки та цільового призначення земельної ділянки, за яку необхідно сплачувати земельний податок, у разі передачі в оренду частини будівлі (споруди), з врахуванням норми п. 286.1 ст.286 ПКУ, власники земельних ділянок та землекористувачі повинні звертатись до відповідних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у сфері будівництва.
   
   Згідно з пп.286.2 ст. 286 ПКУ платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.
   
   Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п.286.3 ст.286 ПКУ).
   
   За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.
   
   У разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель(споруд) або їх частин власниками та землекористувачами, податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель (їх частин).
   
   Юридичною особою 21 січня 2016 року укладений договір оренди складських приміщень, відповідно нарахування земельного податку за земельну ділянку під цим об’єктом за січень 2016 року необхідно проводити з дня укладання договору оренди (за 11 днів). Період, за який обчислюється земельний податок, відображається у рядку 1 Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності), форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України 16 червні 2015 року №560 («починаючи з (число/місяць)», див. примітка 2 ).
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям