Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке начисления и уплаты в бюджет земельного налога за земельный участок под данными в аренду складскими помещениями плательщиком единого налога

О порядке начисления и уплаты в бюджет земельного налога за земельный участок под данными в аренду складскими помещениями плательщиком единого налога



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.04.2016 р. № 836/10/17-00-15-03-09

   
   
   Головне управління ДФС у Рівненській області за розглядом листа щодо порядку нарахування та сплати до бюджету земельного податку за земельну ділянку під зданими в оренду складськими приміщеннями платником єдиного податку, відповідно до положень статті 52 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) повідомляє наступне.
   
   Згідно зі ст.ст. 269 та 270 ПКУ від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями визначено, що платниками земельного податку є, зокрема власники земельних ділянок, та землекористувачі, а об’єктами оподаткування - земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.
   
   При переході права власності на будівлю споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку (п.287.6 ст.287 ПКУ).
   
   Статтею 4 Закону України від 01 липня 2004 року № 1952 ”Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” передбачено, що державній реєстрації підлягають право власності, право власності постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки.
   
   Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки , що не використовуються платниками єдиного податку першої-третьої груп для провадження господарської діяльності (пп.4 п.297.1 ст.297ПКУ).
   
   Згідно зі ст.3 Господарського кодексу України господарська діяльність- це діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.
   
   Таким чином, якщо надання в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності юридичної особи- платника єдиного податку третьої групи , яка набула право власності або користування земельною ділянкою та є власником будівель, споруд (їх частини),розташованих на такій земельній ділянці, то такий платник звільняється від сплати земельного податку за земельну ділянку під таким майном за умови, що надання в оренду нерухомого майна здійснюється на підставі укладеного відповідно до законодавства цивільно-правового договору.
   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям