Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке начисления налога на добавленную стоимость

О порядке начисления налога на добавленную стоимость



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.07.2016 р. № 15233/6/99-99-15-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   
   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист платника щодо порядку нарахування податку на додану вартість та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.
   
   Як зазначено у листі, підприємство придбаває послуги з надання доступу до модуля електронного аукціону та бази даних у постачальника, який не є платником ПДВ, та сплачує винагороду за отримані послуги такому постачальнику.
   
   Відповідно до пункту 1.1 статті 1 ПКУ відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються ПКУ.
   
   Податок на додану вартість є загальнодержавним податком, справляння якого в Україні здійснюється за нормами, встановленими ПКУ (стаття 9 ПКУ).
   
   Чинні норми ПКУ передбачають, що сума податку на додану вартість додається до ціни товарів/послуг, а реалізація товарів/послуг платниками податку на додану вартість покупцям/споживачам здійснюється з урахуванням суми такого податку(підпункт 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 ПКУ) .
   
   Платники податку на додану вартість, здійснюючи операції з постачання товарів/послуг (у тому числі лікарських засобів), включають податок на додану вартість до складу вартості таких товарів/послуг та сплачують суму податку до бюджету, а покупці/споживачі, які їх придбавають/споживають, компенсують вартість товарів/послуг продавцям за цінами разом з податком на додану вартість.
   
   При цьому пунктом 201.8 статті 201 ПКУ встановлено, що право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому статтею 183 ПКУ.
   
   Щодо визначення суми винагороди, яку отримувач послуг має сплатити їх постачальнику, повідомляємо, що Державна фіскальна служба України є контролюючим органом, який забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (пункт 41.1 статті 41 Податкового кодексу України). Господарські відносини між підприємствами не належать до сфери контролю ДФС.
   
   
   
   В.о. Голови
С.В. Білан

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям