Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке налогообложения процентов за пользование кредитом военнослужащими с начала и до окончания особого периода, резервистами и военнообязанными - с момента призыва по мобилизации и до окончания особого периода

О порядке налогообложения процентов за пользование кредитом военнослужащими с начала и до окончания особого периода, резервистами и военнообязанными - с момента призыва по мобилизации и до окончания особого периода



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНА
   
   ЛИСТ
   
   від 19.10.2015 р. № 22010/6/99-99-17-03-03-15
   
   Щодо порядку оподаткування процентів за користування кредитом військовослужбовцями з початку і до закінчення особливого періоду, резервістами та військовозобов'язаними – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду

   Державна фіскальна служба Україна розглянула лист <...> щодо порядку оподаткування процентів за користування кредитом військовослужбовцями з початку і до закінчення особливого періоду, резервістами та військовозобов'язаними – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, і в межах компетенції повідомляє таке.
   
   Частиною другою ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
   
   Крім того, Податковим кодексом України (далі – ПКУ) визначено функції контролюючих органів, зокрема, п. 191.1 ст. 191 ПКУ передбачено, що контролюючі органи здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів, установлених ПКУ, а також надають податкові консультації відповідно до норм ПКУ.
   
   Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 ПКУ).
   
   Згідно з п. 52.5 ст. 52 ПКУ контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.
   
   Водночас повідомляємо, що відповідно до ст. 1054 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.
   
   Термін «проценти» у розумінні п.п. 14.1.206 п. 14.1 ст. 14 ПКУ – це дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна. До процентів включається, зокрема, платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит.
   
   Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів (п. 2 ст. 1056 ЦКУ).
   
   Пунктом 15 ст. 14 Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі – Закон № 2011) визначено, що військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов'язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.
   
   Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, п.п. 165.1.53 п. 165.1 ст. 165 якого передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи у вигляді суми ненарахованих процентів за користування кредитом відповідно до Закону № 2011.
   
   Отже, доходи у вигляді суми ненарахованих процентів за користування кредитом відповідно до Закону № 2011 не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.
   
   Крім того, відповідно до абзацу другого п.п. 165.1.55 п. 165.1 ст. 165 ПКУ сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.
   
   Щодо питання «Чи відповідає законодавству надання кредитними установами кредитів, за користування якими позичальники не зобов’язані сплачувати проценти на підставі п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»?»
   
   Закон України від 12 липня 2001 року № 2664-III «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» встановлює загальні правові засади у сфері надання фінансових послуг, здійснення регулятивних та наглядових функцій за діяльністю з надання фінансових послуг.
   
   Державне регулювання ринків фінансових послуг здійснюється, зокрема, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.
   
   Отже, із зазначеного питання пропонуємо Вам звернутися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.
   
   Голова
   
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям