Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке обложения НДС операции по экспорту товаров в 2015 году по цене ниже себестоимости

О порядке обложения НДС операции по экспорту товаров в 2015 году по цене ниже себестоимости



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.01.2016 р. № 1388/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо порядку оподаткування ПДВ операції з експорту товарів у 2015 році за ціною, нижчою за собівартість та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
   
   Згідно з пунктом 188.1 статті 188 Кодексу база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
   
   Відповідно до підпункту "а" підпункту 195.1.1 пункту 195.1 статті 195 Кодексу операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковуються за нульовою ставкою.
   
   Таким чином, операція з експорту товарів оподатковується за нульовою ставкою.
   
   Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України.
   
   Датою виникнення податкових зобов'язань в разі експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (пункт 187.1 статті 187 Кодексу).
   
   Згідно з пунктом 9 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 р. N 957 (далі - Порядок N 957), податкові накладні, особливості заповнення яких викладені в пунктах 12, 13, 20 Порядку N 957, реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних та не видаються отримувачу (покупцеві) товарів/послуг.
   
   У разі якщо база оподаткування визначається виходячи із собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг і перевищує суму постачання таких товарів/послуг, необоротних активів, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто собівартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник (продавець) складає дві податкові накладні: одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення собівартості над фактичною ціною.
   
   Податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов'язань продавця (пункт 201.4 статті 201 Кодексу).
   
   Отже, платник податку, який експортує самостійно виготовлений товар за ціною нижче собівартості, на дату оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, на суму, розраховану виходячи з перевищення собівартості над фактичною ціною складає податкову накладну.
   
   У податковій накладній, яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка відповідно до пункту 9 Порядку N 957 (17 - складена на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання). Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.
   
   При цьому, враховуючи те, що обсяг операцій, розрахований виходячи з перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання, не формує вартості експортованого товару, нульова ставка до такого обсягу не застосовується, а тому в податковій накладній з позначкою "17" визначається сума ПДВ за ставкою 20 відсотків.
   
   Податкова накладна, складена на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання, відображається в рядку 1 розділу І "Податкові зобов’язання" податкової декларації з ПДВ.
   
   
   Голова
Р. М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям