Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке обложения НДС операции по экспорту товаров по цене ниже себестоимости

О порядке обложения НДС операции по экспорту товаров по цене ниже себестоимости



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.03.2016 р. № 5584/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо порядку оподаткування ПДВ операції з експорту товарів за ціною, нижчою собівартості, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Кодексу в редакції, чинній до 1 січня 2016 року, база оподаткування ПДВ операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не могла бути нижче їх собівартості.
   
   Пункт 188.1 статті 188 Кодексу як до 1 січня 2016 року, так і після зазначеної дати, застосовується, в тому числі, і до операцій з експорту товарів.
   
   Отже, при здійсненні до 1 січня 2016 року операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту самостійно виготовлених товарів за ціною, нижчою собівартості, база оподаткування ПДВ визначалася виходячи з собівартості таких товарів.
   
   Враховуючи те, що при здійсненні операції з постачання товарів, в тому числі при вивезенні за межі митної території України в митному режимі експорту товарів, платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну, в якій зазначається саме договірна ціна, з метою реалізації вимог пункту 188.1 статті 188 Кодексу до 1 січня 2016 року платник податку повинен був скласти другу податкову накладну на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів над фактичною ціною їх постачання.
   
   Порядок заповнення податкової накладної, в тому числі складеної на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів над фактичною ціною їх постачання, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 р. N 957 (далі - Порядок N 957).
   
   Отже, нормами Кодексу до 1 січня 2016 року була визначена обов’язковість нарахування податкових зобов’язань з ПДВ при постачанні товарів за ціною, що нижче собівартості, та складення другої податкової накладної при здійсненні до 1 січня 2016 року операції з вивезення за межі митної території України товарів у митному режимі експорту за ціною, що нижче собівартості, а Порядком N 957 визначено особливості заповнення такої податкової накладної.
   
   Що стосується порядку оподаткування ПДВ операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту товарів за ціною, нижчою собівартості, починаючи з 1 січня 2016 року, повідомляємо таке.
   
   Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Кодексу, з урахуванням змін, які набрали чинності з 1 січня 2016 року, база оподаткування ПДВ операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін.
   
   
   Голова
Р. М. Насіров

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям