Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке обложения НДС операций по поставке услуг по научным исследованиям и экспериментальной разработке с оплатой за счет средств, полученных плательщиком налога из бюджета

О порядке обложения НДС операций по поставке услуг по научным исследованиям и экспериментальной разработке с оплатой за счет средств, полученных плательщиком налога из бюджета



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.05.2016 р. № 10099/6/99-99-15-03-02-15
   
   Про розгляд звернення

   
    Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг із наукового досліджування та експериментального розроблення з оплатою за рахунок коштів, отриманих платником податку з бюджету, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.
   
   Підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 ПКУ визначено, що податок на додану вартість становить 20 відсотків та 7 відсотків (для лікарських засобів та медичних виробів) бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.
   
   Згідно з підпунктами «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.
   
   Під постачанням послуг, відповідно до підпункту 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.
   
   Таким чином, операції з постачання послуг із наукового досліджування та експериментального розроблення з оплатою за рахунок коштів, отриманих платником податку з бюджету, є об’єктом оподаткування ПДВ.
   
   Водночас згідно з підпунктом 197.1.22 пункту 197.1 статті 197 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з оплати вартості фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт особою, яка безпосередньо отримує такі кошти з рахунка органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.
   
   При цьому режим звільнення від оподаткування ПДВ поширюється не на окремих суб'єктів господарювання, а на операції платника податку з постачання товарів/послуг.
   
   Отже, для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ відповідно до підпункту 197.1.22 пункту 197.1 статті 197 ПКУ оплата замовником вартості фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт повинна здійснюватися за рахунок бюджетних коштів, отриманих безпосередньо таким замовником з рахунка органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.
   
   Виконавець фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт, на які поширюється режим звільнення від оподаткування відповідно до підпункту 197.1.22 пункту 197.1 статті 197 ПКУ, при їх постачанні замовнику не включає суму ПДВ до вартості таких досліджень/робіт.
   
   У договорі на постачання фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт ціна таких досліджень/робіт має бути вказана без ПДВ.
   
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям