Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке применения норм при налогообложении налогом на добавленную стоимость операций по передаче в аренду недвижимого имущества, расположенного на территории Автономной Республики Крым

О порядке применения норм при налогообложении налогом на добавленную стоимость операций по передаче в аренду недвижимого имущества, расположенного на территории Автономной Республики Крым



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 22.02.2016 р. № 3938/10/26-15-11-01-18

   
   
   Головне управління ДФС у м. Києві розглянуло лист ТОВ " " щодо порядку застосування норм при оподаткуванні податком на додану вартість операцій з передачі в оренду нерухомого майна, розташованого на території Автономної Республіки Крим.
   
   Законом України від 12 серпня 2014 року N 1636-VII "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" (далі - Закон № 1636) запроваджена вільна економічна зона "Крим" (далі - ВЕЗ "Крим"), функціонування якої на період тимчасової окупації здійснюється з урахуванням особливостей, визначених розділом II "Перехідні положення" Закону № 1636.
   
   Підпунктом 2 пункту 5 розділу III "Прикінцеві положення" Закону № 1636 підрозділ 10 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено пунктом 26, згідно з яким на період дії Закону України від 15 квітня 2014 року № 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" норми ПКУ мають застосовуватися з урахуванням особливостей, визначених Законом № 1636.
   
   У межах ВЕЗ "Крим" створена вільна митна зона (пункт 3.2 статті 3 Закону № 1636).
   
   Території вільних митних зон вважаються такими, що знаходяться поза межами митної території України (пункт 2 статті 9 Митного кодексу України (далі - МКУ)).
   
   Діяльність платників на території вільної економічної зони прирівнюється до діяльності нерезидентів за межами митної території України.
   
   Відповідно до пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування є:
   
   постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу, у тому числі операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю;
   
   постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу;
   
   ввезення товарів на митну територію України;
   
   вивезення товарів за межі митної території України;
   
   постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.
   
   Місце постачання товарів/послуг визначається за правилами, встановленими статтею 186 розділу V ПКУ.
   
   Таким чином, операції платників податку з постачання послуг, місцем постачання яких відповідно до пунктів 186.2 - 186.4 статті 186 розділу V Кодексу визначена територія ВЕЗ "Крим", не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість, оскільки відповідно до пункту 2 статті 9 Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VІ із змінами та доповненнями територія вільної митної зони, створеної у межах ВЕЗ "Крим", вважається такою, що знаходиться поза межами митної території України.
   
   Вищезазначене підтверджується також листом ДФСУ від 03.12.2014 р. № 13311/7/99-99-19-03-02-17.
   
   Слід зазначити, що ст. 36 Кодексу встановлено, що платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати відповідність проведення ними операцій.
   
   Оцінка правомірності відображення в податковому обліку господарських операцій може бути здійснена лише в межах податкової перевірки у відповідності до вимог Кодексу.
   
   Згідно із статтею 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Звертаємо увагу, що листи ГУ ДФС у м. Києві не є нормативно-правовими актами, а мають лише інформаційний характер і не встановлюють правових норм та діють до набрання чинності нормативно-правових актів, що змінюють відповідні правовідносини.
   
   
   
   Заступник начальника
Е.М. Пруднікова

   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям