Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке применения режима освобождения от налогообложения НДС при осуществлении плательщиком НДС (в том числе учреждением санаторно-курортного лечения или центром медицинской реабилитации) операции по поставке инвалиду войны 2 группы путевки на санаторно-курортное лечение, оздоровление и отдых на территории Украины

О порядке применения режима освобождения от налогообложения НДС при осуществлении плательщиком НДС (в том числе учреждением санаторно-курортного лечения или центром медицинской реабилитации) операции по поставке инвалиду войны 2 группы путевки на санаторно-курортное лечение, оздоровление и отдых на территории Украины



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 20.07.2016 р. № 7613/Ш/99-99-15-03-02-14
   
   Про розгляд звернення

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку застосування режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) у разі здійснення платником ПДВ (у тому числі закладом санаторно-курортного лікування або центром медичної реабілітації) операції з постачання інваліду війни 2 групи путівки на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 1.1 статті 1 ПКУ відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються ПКУ.
   
   Податок на додану вартість є загальнодержавним податком, справляння якого в Україні здійснюється за нормами, встановленими ПКУ (стаття 9 ПКУ).
   
   Чинні норми ПКУ передбачають, що сума ПДВ додається до ціни товарів/послуг, а реалізація товарів/послуг платниками ПДВ покупцям/споживачам здійснюється з урахуванням суми ПДВ.
   
   Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 ПКУ розташоване на митній території України (підпункти «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ).
   
   База оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. При цьому до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику ПДВ безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг (пункт 188.1 статті 188 ПКУ).
   
   При цьому ПДВ є податком на споживання і сплачувати його повинні всі покупці/споживачі товарів/послуг незалежно від категорії (фізичні чи юридичні особи), соціального стану та рівня доходу, крім випадків, визначених ПКУ.
   
   Платники ПДВ, здійснюючи операції з постачання товарів/послуг, включають ПДВ до складу вартості таких товарів/послуг та сплачують суму ПДВ до бюджету, а покупці/споживачі, які їх придбавають/споживають, компенсують вартість товарів/послуг продавцям за цінами разом з ПДВ.
   
   Водночас відповідно до підпункту 197.1.6 пункту 197.1 статті 197 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання реабілітаційних послуг інвалідам, дітям-інвалідам, а також постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів.
   
   Враховуючи викладене, операції платника ПДВ (у тому числі закладу санаторно-курортного лікування або центру медичної реабілітації) з постачання (продажу) фізичним особам віком до 18 років, інвалідам та дітям-інвалідів путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України звільняються від оподаткування ПДВ та відповідно нарахування ПДВ за такими операціями не здійснюється.
   
   Отже, при постачанні фізичній особі - інваліду путівки на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України, сума ПДВ не включається закладом санаторно-курортного лікування - платником ПДВ або центром медичної реабілітації – платником ПДВ до складу вартості такої путівки, а відповідно фізична особа – інвалід оплачує лише фактичну вартість путівки без додаткового нарахування ПДВ на її вартість.
   
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям