Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке применения режима освобождения от обложения НДС, определенного подпунктом "г" п 197.1.2 НКУ, для операций по поставке учебными заведениями услуг по получению профессионально-технического образования

О порядке применения режима освобождения от обложения НДС, определенного подпунктом "г" п 197.1.2 НКУ, для операций по поставке учебными заведениями услуг по получению профессионально-технического образования



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.07.2016 р. № 15380/6/99-99-15-03-02-15
   
   Про розгляд звернення

   
   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника щодо порядку застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, визначеного підпунктом «ґ» підпункту 197.1.2 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), для операцій з постачання навчальними закладами послуг із здобуття професійно-технічної освіти та, керуючись статтею 52 ПКУ, у межах своїх повноважень повідомляє.
   
   Відповідно до підпункту 197.1.2 пункту 197.1 статті 197 ПКУ режим звільнення від оподаткування ПДВ поширюється на операції з постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках. До таких послуг належать , зокрема, послуги з усіх видів освітньої діяльності, які постачаються професійно-технічними навчальними закладами.
   
   Правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку системи професійно-технічної освіти визначено Законом України від 10 лютого 1998 року № 103/98-ВР «Про професійно-технічну освіту» (далі – Закон № 103).
   
   Згідно зі статтею 3 Закону № 103 професійно-технічна освіта є складовою системи освіти України. Професійно-технічна освіта є комплексом педагогічних та організаційно-управлінських заходів, спрямованих на забезпечення оволодіння громадянами знаннями, уміннями і навичками в обраній ними галузі професійної діяльності, розвиток компетентності та професіоналізму, виховання загальної і професійної культури. Професійно-технічна освіта здобувається у професійно-технічних навчальних закладах.
   
   Статтею 17 Закону № 103 визначено, що професійно-технічний навчальний заклад - це заклад освіти, що забезпечує реалізацію потреб громадян у професійно-технічній освіті, оволодінні робітничими професіями, спеціальностями, кваліфікацією відповідно до їх інтересів, здібностей, стану здоров'я.
   
   Відповідно до статті 7 Закону № 103 ліцензування та атестація професійно-технічних навчальних закладів на право здійснення освітньої діяльності, ліцензування підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності та підпорядкування на право здійснення професійно-технічного навчання на виробництві належить до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері професійно-технічної освіти, а саме Міністерства освіти і науки України.
   
   Згідно зі статтею 19 Закону № 103 професійно-технічні навчальні заклади незалежно від форм власності та підпорядкування розпочинають діяльність, пов'язану з підготовкою кваліфікованих робітників та наданням інших освітніх послуг, після отримання ліцензії. Ліцензія видається у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.
   
   Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності закладів освіти, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року № 1187.
   
   Враховуючи викладене, режим звільнення від оподаткування ПДВ, визначений підпунктом «ґ» підпункту 197.1.2 пункту 197.1 статті 197 ПКУ, поширюється на операції з постачання навчальними закладами послуг із здобуття, зокрема, професійно-технічної освіти за умови, що такі заклади здійснюють освітню діяльність на підставі чинної ліцензії, виданої Міністерством освіти і науки України.
   
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям