Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке распечатки Z-отчета

О порядке распечатки Z-отчета



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОФІС З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВП
   
   ЛИСТ
   
   від 22.04.2016 р. № 8991/10/28-10-01-3-11
   
   Щодо порядку роздрукування Z-звіту

   
   
   
   Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з ОВП розглянуло лист «…» щодо порядку роздрукування Z-звіту та в межах своїх повноважень повідомляє наступне.
   
   Пунктом 9 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) встановлено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані щоденно друкувати на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.
   
   Зазначена норма враховує особливості роботи реєстраторів, які повинні забезпечувати друкування таких звітів за кожний робочий день.
   
   Постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2002 р. № 199 затверджено Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій РРО для різних сфер застосування (за текстом – Вимоги № 199). У п. 2 цих вимог наведено визначення поняття зміни, під яким розуміють період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту.
   
   Водночас пунктом 7 Вимог № 199 передбачено, що всі режими роботи реєстратора (крім тих, що забезпечують усунення причин блокування) повинні блокуватися, зокрема, у разі перевищення максимальної тривалості зміни.
   
   Отже, тривалість зміни РРО – це період часу від реєстрації першої за день розрахункової операції до виконання Z-звіту, яка обмежується 24 годинами. Цим і обумовлено вимогу виконувати Z-звіт щодня.
   
   При цьому прив'язки до зміни продавця-касира, працюючого з РРО, Вимоги № 199 не містять. Тобто, при передачі зміни робити Z-звіт не обов'язково.
   
   Пунктом 2 Вимог № 199 визначено поняття Х-звіту, де Х-звіт - денний звіт без обнулення інформації в оперативній пам'яті реєстратора. Згідно ст. 2 Закону № 265 денний звіт це документ встановленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцій, що містить інформацію про денні підсумки розрахункових операцій, проведених з його застосуванням. Друкування на РРО чеку «Службова видача», з подальшим оформленням прибутково касового ордеру та запису його в касовій книзі підприємства, дає можливість здійснювати контроль за роботою кожного окремого касира.
   
   При цьому законодавство не встановлює обмежень щодо кількості друкування на РРО впродовж дня (зміни) Х-звітів та Z-звітів.
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям