Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке регистрации в ЕРНН расчета корректировки, предусматривающий уменьшение суммы компенсации стоимости товаров/услуг их поставщику, составленного в налоговой накладной с датой составления до 01.02.2015 на покупателя - плательщика налога, и необходимости регистрации в ЕРНН расчета корректировки к налоговой накладной , составленной до 01.01.201

О порядке регистрации в ЕРНН расчета корректировки, предусматривающий уменьшение суммы компенсации стоимости товаров/услуг их поставщику, составленного в налоговой накладной с датой составления до 01.02.2015 на покупателя - плательщика налога, и необходимости регистрации в ЕРНН расчета корректировки к налоговой накладной , составленной до 01.01.201



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 02.02.2016 р. № 2052/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про надання інформації

   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) розрахунку коригування, що передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, складеного до податкової накладної з датою складання до 01.02.2015 на покупця - платника податку, та необхідності реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, складеної до 01.01.2015, на суму ПДВ, що не перевищувала 10 тис. грн. та не підлягала реєстрації в ЄРПН, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
   
   Щодо порядку реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування, що передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, складеного до податкової накладної з датою складання до 01.02.2015, на покупця - платника податку
   
   Законом України від 16 липня 2015 року N 643-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість" (далі - Закон N 643), який набрав чинність 29.07.2015, змінено, зокрема норми Кодексу, які визначають порядок реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних.
   
   Згідно з пунктом 192.1 статті 192 Кодексу, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.
   
   Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх отримувачу - платнику податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:
   
   постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
   
   отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу. При цьому постачальник товарів/послуг має право зменшити суму податкових зобов'язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРПН отримувачем.
   
   Таким чином, розрахунок коригування, що передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, складений до податкової накладної (у тому числі з датою складання до 01.02.2015) на покупця - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) таких товарів/послуг.
   
   Щодо необхідності реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, складеної до 01.01.2015, на суму ПДВ, що не перевищувала 10 тис. грн. та не підлягала реєстрації в ЄРПН
   
   Згідно з пунктом 11 розділу XX Кодексу з 01.02.2015 реєстрації в ЄРПН підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (у тому числі які не надаються покупцю, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування) незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній / розрахунку коригування.
   
   Платники ПДВ мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН на суму, обчислену за формулою, визначеною пунктом 2001.3 статті 2001 Кодексу.
   
   Для обрахунку показників SНаклОтр, SНаклВид та SМитн використовуються документи (податкові накладні, розрахунки коригування, митні декларації, аркуші коригування та додаткові декларації), складені починаючи з 1 липня 2015 року. Під час обрахунку показників SНаклОтр та SНаклВид також використовуються розрахунки коригування, складені починаючи з 1 липня 2015 року та зареєстровані в ЄРПН, до податкових накладних, складених до 1 липня 2015 року, що підлягали наданню покупцям - платникам податку.
   
   Згідно з пунктом 4 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року N 1246, розрахунок коригування до податкової накладної, складеної до 1 лютого 2015 року та відомості якої не підлягали внесенню до ЄРПН у зв'язку з недосягненням суми, визначеної пунктом 11 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, підлягає реєстрації після реєстрації такої накладної.
   
   Для цього постачальник (продавець) товарів (послуг) повинен протягом доби зареєструвати податкову накладну (незалежно від дати її складення з урахуванням строків давності, встановлених статтею 102 Кодексу) та розрахунок коригування до неї.
   
   Враховуючи викладене, якщо платник податку після 01.07.2015 складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, в якій сума ПДВ не перевищувала 10 тис. грн. та яка на дату її складення не підлягала реєстрації в ЄРПН, то такі розрахунок коригування та податкова накладна підлягають реєстрації в ЄРПН.
   
   
   
   Голова
Р. М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям