Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке заполнения графы 7 налоговой накладной

О порядке заполнения графы 7 налоговой накладной



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 23.03.2016 р. № 3038/З/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд звернення

   
    Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку заповнення графи 7 податкової накладної, та повідомляє.
   
   Перелік обов’язкових реквізитів, які зазначаються в окремих рядках податкової накладної, визначено пунктом 201.1 статті 201 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Це:
   
   а) порядковий номер податкової накладної;
   
   б) дата виписування податкової накладної;
   
   в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг;
   
   г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);
   
   д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг;
   
   е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;
   
   є) ціна постачання без урахування податку;
   
   ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;
   
   з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;
   
   і) код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).
   
   Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Кодексу база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
   
   Підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 Кодексу встановлено, що податок на додану вартість становить 20 відсотків, 7 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.
   
   Форма податкової накладної затверджена наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957 "Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної" (далі – Порядок № 957).
   
   Згідно з пунктом 3 Порядку № 957 усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками.
   
   Пунктом 15 Порядку № 957 передбачено, що до розділу I податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, зокрема до графи 7 – ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість. Графа 7 заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.
   
   Таким чином, у графі 7 податкової накладної може бути вказана лише ціна у гривнях з копійками (два знаки після коми), якщо інше не передбачено чинним законодавством. Тому податкова накладна, у якій у графі 7 зазначено суму, яка містить п’ять знаків після коми, і для цього товару таке чинним законодавством не встановлено, є такою, що заповнена з порушенням пунктів 3 та 15 Порядку № 957.
   
   Відповідно до пункту 198.3 статті 198 Кодексу податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:
   
   придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;
   
   придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.
   
   Згідно з пунктом 201.10 статті 201 Кодексу податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.
   
   Податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 статті 201 Кодексу (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям