Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке заполнения в налоговой накладной графы 3 «Код товара согласно УКТ ВЭД» в случае осуществления производителем электрической энергии (плательщиком НДС) операции по поставке электрической энергии

О порядке заполнения в налоговой накладной графы 3 «Код товара согласно УКТ ВЭД» в случае осуществления производителем электрической энергии (плательщиком НДС) операции по поставке электрической энергии



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 20.07.2016 р. № 15707/6/99-99-15-03-02-15
   
   Про розгляд звернення

   
   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника щодо порядку заповнення у податковій накладній графи 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» у разі здійснення виробником електричної енергії (платником ПДВ) операції з постачання електричної енергії та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.
   
   Пунктом 201.10 статті 201 ПКУ визначено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.
   
   Відповідно до пункту 201.1 статті 201 ПКУ одним з основних реквізитів податкової накладної є код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).
   
   Форму та Порядок заповнення податкової накладної, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 (далі – Порядок № 1307).
   
   Відповідно до пунктів 16 та 18 Порядку № 1307 у графі 3 податкової накладної зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД. При цьому графа 3 заповнюється у разі постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, на всіх етапах постачання таких товарів. Код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо).
   
   Відповідно до підпункту 14.1.145 пункту 14.1 статті 14 ПКУ до підакцизних товарів (продукції) віднесено товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку.
   
   Перелік підакцизних товарів, з яких справляється акцизний податок та ставки акцизного податку визначено статтею 215 ПКУ. Зокрема, до підакцизних товарів віднесено електричну енергію та визначено ставки акцизного податку, за якими обчислюється акцизний податок при реалізації електричної енергії.
   
   Водночас згідно з підпунктами 212.1.12 та 212.1.13 пункту 212.1 статті 212 ПКУ платниками акцизного податку є:
   
   оптовий постачальник електричної енергії;
   
   виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії.
   
   При цьому не є платниками акцизного податку особи, які здійснюють діяльність з виробництва електричної енергії за умови її продажу на оптовому ринку електричної енергії та/або з постачання електричної енергії, крім платників, зазначених в підпункті 212.1.12 пункту 212.1 статті 212 ПКУ.
   
   Відповідно до підпунктів 213.1.1, 213.1.9 та 213.1.10 пункту 213.1 статті 213 ПКУ об'єктами оподаткування акцизним податком є операції з:
   
   реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції);
   
   реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів;
   
   з оптового постачання електричної енергії.
   
   Враховуючи викладене, операція з постачання електричної енергії особою, яка здійснює діяльність з виробництва електричної енергії та реалізує її оптовому постачальнику електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії, не є об’єктом оподаткування акцизним податком, відповідно до її вартості не включається акцизний податок. На даному етапі постачання електрична енергія ще не набуває статусу підакцизного товару, а тому при складанні і заповненні податкової накладної за такою операцією виробник електричної енергії (платник ПДВ) у графі 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» податкової накладної код товару «електрична енергія» згідно з УКТ ЗЕД не зазначає.
   
   Отже, підприємство як оптовий постачальник електричної енергії, який здійснює придбання такої електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії у її виробників (платників ПДВ) та у подальшому відповідно до Закону України від 16 жовтня 1997 року № 575/97-ВР «Про електроенергетику» та Правил оптового ринку електричної енергії України за сформованою оптовою (ринковою) ціною продає її у повному обсязі енергогенеруючим компаніям для подальшого продажу споживачам, є першою особою (платником ПДВ), що повинна зазначати у графі 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» податкової накладної код товару «електрична енергія» згідно з УКТ ЗЕД.
   
   Операція виробника електричної енергії (платника ПДВ) з постачання електричної енергії, який має ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продає її не оптовому постачальнику, а поза оптовим ринком електричної енергії, є об’єктом оподаткування акцизним податком. На даному етапі постачання електрична енергія визнається підакцизним товаром, а тому при складанні і заповненні податкової накладної за такою операцією виробник електричної енергії (платник ПДВ) у графі 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» податкової накладної повинен зазначати код товару «електрична енергія» згідно з УКТ ЗЕД.
   
   На усіх подальших етапах постачання електричної енергії у графі 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» податкової накладної платники ПДВ, що здійснюють таке постачання, повинні зазначати код товару «електрична енергія» згідно з УКТ ЗЕД.
   
   
   
   В.о. заступника Голови
М.В. Продан

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям