Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О практическом применении отдельных норм налогового законодательства в условиях действия системы электронного администрирования НДС

О практическом применении отдельных норм налогового законодательства в условиях действия системы электронного администрирования НДС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 22.05.2015 р. N 10919/6/99-99-19-03-02-15
   (Витяг)
   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист ПрАТ <...> щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства в умовах дії системи електронного адміністрування ПДВ та повідомляє.
   
   <...>
   
   Щодо особливостей ведення податкового обліку з ПДВ та розрахунків з бюджетом в межах дії системи електронного адміністрування ПДВ сільськогосподарськими підприємствами, які обрали спеціальний режим оподаткування згідно зі статтею 209 Кодексу, відповідні роз'яснення надано листом ДФС від 19.01.2015 р. N 1403/7/99-99-19-03-01-17 (далі - Лист N 1403).
   
   При цьому слід зазначити, що такі особливості поширюються і на платників, які провадять свою діяльність згідно з пунктом 209.18 статті 209 Кодексу, тобто відповідають критеріям, визначеним статтею 209 Кодексу, але не обрали спеціального режиму оподаткування, передбаченого цією статтею, та спрямовують податок на додану вартість на підтримку власного виробництва тваринницької продукції.
   
   Зокрема, в Листі N 1403 роз'яснено порядок реєстрації такими підприємствами податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, механізм проведення розрахунків з бюджетом з ПДВ із застосуванням електронного рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ, черговість перерахування коштів з електронного рахунку до бюджету та на спецрахунки (поточні рахунки) тощо.
   
   Лист N 1403 надіслано головним управлінням ДФС в областях, м. Києві, Міжрегіональному головному управлінню ДФС - Центральному офісу з обслуговування великих платників для використання в роботі та проведення роз'яснювальної роботи серед платників податків, а також розміщено на офіційному веб-порталі ДФС. Вказаний лист підприємство може використовувати у своїй роботі.
   
   На доповнення до зазначеного листа по суті порушених у запиті питань повідомляємо.
   
   Щодо особливостей реєстрації податкових накладних, складених у межах діяльності платника, передбаченої пунктом 209.18 статті 209 Кодексу
   
   Оскільки у системі електронного адміністрування ПДВ сільськогосподарським підприємствам відкривається єдиний електронний рахунок для обліку сум податку як в межах діяльності, визначеної статтею 209 Кодексу, так і у межах іншої діяльності, після закінчення перехідного періоду, визначеного пунктом 35 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу, у разі нестачі суми, розрахованої згідно з пунктом 2001.3 статті 2001 Кодексу, для забезпечення реєстрації податкових накладних такий платник має перерахувати необхідну суму з власного поточного рахунку на електронний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ (незалежно від того, в межах якої діяльності складено таку податкову накладну).
   
   Щодо повідомлення контролюючих органів про реквізити поточного рахунку платника для перерахування сум ПДВ, які спрямовуються на підтримку власного виробництва тваринницької продукції
   
   Сільськогосподарське підприємство, яке не обрало спеціального режиму оподаткування та здійснює свою діяльність відповідно до пункту 209.18 статті 209 Кодексу, для перерахування належних йому в межах такої діяльності сум ПДВ з електронного рахунку в Казначействі на поточний рахунок в установі банку має зазначити інформацію про такий рахунок у спеціальному полі "Реквізити спеціального рахунку" податкової декларації з ПДВ з позначкою "0130".
   
   Щодо заповнення додатка 4 до декларації з ПДВ
   
   Порядком N 966 передбачено випадки, у яких подається додаток 4 до декларації з ПДВ. Зокрема, у разі наявності у платника перевищення суми коштів на електронному рахунку в Казначействі над сумою узгоджених податкових зобов'язань звітного періоду (рядок 25 декларацій з позначками "0110", "0121 - 0123", "0130") такий платник може подати до декларації з позначкою "0110" додаток 4 (пункт 11 розділу III Порядку N 966), який містить відомості про суму такого перевищення та заяву про перерахування коштів з електронного рахунку на поточний рахунок платника.
   
   При цьому подання у складі податкової декларації з ПДВ додатка 4 за наявності вказаних підстав не залежить від значення рядка 23.2 такої декларації з ПДВ.
   
   Голова
   
Р. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям