Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О практическом применении норм действующего законодательства в части акцизного налога с розничных продаж подакцизных товаров при осуществлении реализации горючего через сеть АЗС

О практическом применении норм действующего законодательства в части акцизного налога с розничных продаж подакцизных товаров при осуществлении реализации горючего через сеть АЗС



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.04.2016 р. № 7651/6/99-99-19-03-03-15
   
   Про розгляд звернення

   
   
   Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянула звернення ТОВ «ХХХХ» (далі – Товариство) щодо практичного застосування норм чинного законодавства у частині акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів при здійсненні реалізації пального через мережу АЗС і повідомляє.
   
   Листом ДФС від 03.02.2016 № 3495/7/99-99-19-03-03-17 щодо змін в адмініструванні акцизного податку надано роз'яснення про обрахунок суми податкового зобов'язання акцизного податку з роздрібного продажу. Зазначений лист розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за адресою: Головна>Податки, збори, платежі>Загальнодержавні податки>Акцизний податок>Листи>.
   
   Щодо таких запитань:
   
   Яким чином визначається у гривнях ставка акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів для пального, встановлена в євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару відповідно до підпункту 215.3.10 пункту 215.3 статті 215 Кодексу, зокрема чи правомірно проводити розрахунок зобов'язань з акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виходячи із ставки в гривнях за кожний літр реалізованого пального, прорахованої шляхом множення ставки податку 0,042 євро на офіційний курс гривні до євро за даними НБУ із шістьма знаками після коми, заокругленої до двох знаків після коми (гривні з копійками)?
   
   З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон № 909), яким, зокрема, уточнено законодавчі норми щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
   
   Так, відповідно до змін, внесених до Кодексу Законом № 909, для платників акцизного податку – суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального, адвалорну ставку акцизного податку (5 відс.) змінено на специфічну ставку – 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару (підпункт 215.3.10 пункту 215 статті 215 Кодексу). Норма набрала чинності з 1 січня 2016 року.
   
   Згідно з пунктом 214.4 статті 214 Кодексу у разі обчислення податку із застосуванням специфічних ставок з підакцизних товарів (продукції) базою оподаткування є їх величина, визначена в одиницях виміру ваги, об'єму, кількості товару (продукції), об'єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках.
   
   Також внесено зміни до статті 217 Кодексу щодо порядку обчислення податку з товарів, вироблених на митній території України, а також реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі. Так, згідно з абзацом другим пункту 217.3 статті 217 Кодексу податок з товарів (продукції), реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.
   
   Отже, для обрахунку податкового зобов'язання з роздібного продажу підакцизних товарів необхідно ставку податку, встановлену Кодексом у євро, перевести у гривні за офіційним курсом, встановленим НБУ, та помножити на об'єм реалізованого пального.
   
   Разом з цим звертаємо увагу, що при складанні декларації акцизного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», перенесення сум податкового зобов’язання повинно відбуватися з відповідним округленням до гривні без копійок за загальновстановленими правилами (п. 7 Розділу ІІ Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку).
   
   Яким чином обрахувати суму акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів з пального, що відпускається з АЗК, зокрема чи правомірно при обрахунку суми податку літри з двома знаками після коми (мінімально допустима дискретність дозування пального згідно з ГОСТ 9018-89 (0,01 літра)) множити на ставку податку в гривнях та отриману суму округлювати до двох знаків після коми (гривні з копійками)?
   
   З метою однакового підходу до обчислення податкового зобов’язання з роздрібного продажу пального (до запровадження нових форм звітності), рекомендуємо використовувати таку формулу розрахунку за кожним видом товару:
   
   ПЗ = Vл х (0,042є х Кє), де
   
   ПЗ – податкове зобов’язання з роздрібного продажу пального, що підлягає сплаті до бюджету;
   
    – об'єм реалізованого (відпущеного) пального у літрах;
   
   0,042є – ставка акцизного податку, встановлена п.п. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 Кодексу;
   
   Кє – офіційний курс гривні до іноземної валюти (євро), встановлений Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.
   
   Разом з цим звертаємо увагу, що при складанні декларації акцизного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», перенесення сум податкового зобов’язання повинно відбуватися з відповідним округленням до гривні без копійок за загальновстановленими правилами (п. 7 Розділу ІІ Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку).
   
   Чи включається до бази оподаткування ПДВ сума акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, нарахована при реалізації суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів на всіх етапах перепродажу палива, що відпускається з автозаправної колонки (далі – АЗК)?
   
   Відповідно до змін, внесених до Кодексу Законом № 909, пунктом 188.1 статті 188 Кодексу передбачено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
   
   Таким чином, до бази оподаткування ПДВ не включається сума акцизного податку, нарахована при реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
   
   Включення до бази оподаткування ПДВ суми акцизного податку, нарахованого при реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, є порушенням норм п. 188.1 ст. 188 ПКУ.
   
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям