Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О праве физического лица - предпринимателя, находящегося на I - II группам плательщиков единого налога, осуществлять торговлю на рынках с привлечением членов семьи без заключения трудовых договоров (с членами семьи) между работником и физическим лицом, использующим наемный труд

О праве физического лица - предпринимателя, находящегося на I - II группам плательщиков единого налога, осуществлять торговлю на рынках с привлечением членов семьи без заключения трудовых договоров (с членами семьи) между работником и физическим лицом, использующим наемный труд



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 29.03.2016 р. № 1605/10/03­20­13­02­10

   
   Головне управління ДФС у Волинській області відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) надає індивідуальну податкову консультацію на питання, чи має право фізична особа — підприємець, яка перебуває на І — II групах платників єдиного податку, здійснювати торгівлю на ринках із залученням членів родини без укладання трудових договорів (з членами родини) між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю.
   
   Відповідно до статей 42, 43 Господарського кодексу України підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
   
   Відповідно до пункту 291.4 статті 291 ПКУ від 02.12.2010 р. No 2755­VІ, зі змінами та доповненнями, суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:
   
   1) перша група — фізичні особи — підприємці, які не використовують працю найманих осіб...;
   
   2) друга група — фізичні особи — підприємці, які ...не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб.
   
   На сьогодні трудові відносини мають бути врегульовані Кодексом законів про працю України від 10.12.71 р. No 322­VІІІ, із змінами та доповненнями (далі — КЗпП), який визначає правові засади і гарантії здійснення громадянами України права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної і творчої праці.
   
   Відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням.
   
   Згідно ч. 2 ст.2 КЗпП працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою. Наявність родинних зв’язків не є підставою для не укладення трудового договору.
   
   Додатково зазначаємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 Податкового кодексу України податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   З повагою,
   
   заступник начальника
Б. М. Шинкарчук

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям