Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О правомерности применения кассового метода при определении даты возникновения налоговых обязательств и налогового кредита

О правомерности применения кассового метода при определении даты возникновения налоговых обязательств и налогового кредита



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 11.02.2016 р. № 231/10/19-00-15-01/12/1341

   
   Головне управління ДФС у Тернопільській області розглянуло запит щодо правомірності застосування касового методу при визначенні дати виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту та в межах своїх повноважень повідомляє наступне.
   
   Законом України від 24 листопада 2015 року № 812-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу та забезпечення стабільності підприємств енергетичної галузі» доповнено підпункт 44 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі - Кодекс), яким визначено окремі особливості застосування касового методу визначення дати виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту підприємствами енергетичної галузі.
   
   Відповідно до підпункту 44 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу тимчасово, до 1 липня 2017 року, платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, визначають дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом.
   
   Норма цього пункту поширюється на операції, за якими дата виникнення першої з подій, визначених у пункті 187.1 статті 187 та у пункті 198.2 статті 198 цього Кодексу, припадає на звітні (податкові) періоди до 1 липня 2017 року.
   
   З метою застосування пункту 44 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу слід враховувати визначення терміну «касовий метод», визначене підпунктом 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 Кодексу.
   
   Згідно з підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду. З метою застосування терміна "постачання товарів" електрична та теплова енергія, газ, пар, вода, повітря, охолоджене чи кондиційоване, вважаються товаром.
   
   Касовий метод визначення податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до пункту 44 підрозділу 2 розділу XX Кодексу застосовується платниками податку лише при здійсненні ними операцій з:
   
   постачання (у тому числі оптового) електричної та/або теплової енергії;
   
   передача електричної та/або теплової енергії;
   
   розподілу електричної та/або теплової енергії;
   
   постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.
   
   При одночасному здійсненні платниками податку операцій з постачання товарів/послуг, перерахованих у пункті 44 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу та інших товарів/послуг та, відповідно, у випадку придбання товарів/послуг, які не призначених для використання в операціях з постачання товарів/послуг, перерахованих у пункті 44 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, касовий метод визначення податкових зобов’язань з ПДВ не застосовується до таких інших операцій.
   
   Таким чином, при здійсненні операцій з постачання електричної енергії дата виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту повинна здійснюватись за касовим методом.
   
   Додатково повідомляємо, що податковою консультацією є допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 р.І Кодексу).
   
   Слід також зазначити, що відповідно до пункту 52.2 статті 52 глави 3 розділу ІІ Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
    З повагою
   
    Заступник начальника
С.С. Господарик

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям