Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении налоговой консультации, учитывая ответ на вопрос, размещенный на официальном веб-портале ГФС Украины в рубрике «Общедоступный информационно-справочный ресурс» (категория 112 «Плата за землю»)

О предоставлении налоговой консультации, учитывая ответ на вопрос, размещенный на официальном веб-портале ГФС Украины в рубрике «Общедоступный информационно-справочный ресурс» (категория 112 «Плата за землю»)



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
    від 23.10.2015 р. № 2907/10/25-01-15-03-08

   Головне управління ДФС у Чернігівській області уважно розглянуло лист щодо надання податкової консультації, беручи до уваги відповідь на запитання, що розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України в рубриці «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (категорія 112 «Плата за землю») повідомляє таке.
   
   Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III зі змінами та доповненнями (далі – ЗКУ), а справляння плати за землю – Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
   
    Згідно зі ст. 206 ЗКУ використання землі в Україні є платним.
   
    Відповідно до ст.ст. 269, 270 ПКУ платниками земельного податку (далі – податок) є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктом оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.
   
    Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).
   
   Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за встановленою формою (п. 286.2 ст. 286 ПКУ).
   
   Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 ПКУ).
   
   Відповідно до ст. 125 ЗКУ право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
   
   Так, відповідно до п. 287.6 ст. 287 ПКУ при переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку (до 01 січня 2015 року – з дати реєстрації права власності на нерухоме майно).
   
   Слід зазначити, що використання земельної ділянки без оформлення відповідного права є порушенням законодавства.
   
   Відповідальність за порушення земельного законодавства передбачена ст. 144 ЗКУ.
   
   З огляду на викладене, юридичні особи, які не оформлили відповідно до законодавства право власності або користування землею, в тому числі якщо вони є власниками будівель (споруд) або їх частин, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації права власності на такі земельні ділянки.
   
   Відповідно до п.52.2 ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
    Заступник начальника
О.І.Марухленко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям