Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении налоговой консультации относительно документов, которые вправе требовать контролирующие органы ГФС при проведении плановой проверки

О предоставлении налоговой консультации относительно документов, которые вправе требовать контролирующие органы ГФС при проведении плановой проверки



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 03.12.2015 р. № 25881/6/99-99-22-04-02-15
   
   Про надання податкової консультації

   Державна фіскальна служба України розглянула лист ….. про надання податкової консультації щодо документів, які мають право вимагати контролюючі органи ДФС під час проведення планової перевірки ……, та повідомляє таке.
   
   Відповідно до пункту 44.1 статті 44 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.
   
   Згідно з підпунктом 20.1.6 пункту 20.1 статті 20 Кодексу контролюючі органи мають право запитувати та вивчати під час проведення перевірок первинні документи, що використовуються в бухгалтерському обліку, регістри, фінансову, статистичну та іншу звітність, пов’язану з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів, виконанням вимог законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.
   
   Водночас зазначаємо, що пунктом 85.2 статті 85 Кодексу визначено, що платник податків зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника податків після початку перевірки.
   
   Крім того, контролюючі органи мають право проводити перевірку правильності та повноти визначення доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування згідно з бухгалтерським обліком відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (підпункт 20.1.44 пункту 20.1 статті 20 Кодексу).
   
   Дотримання технологічних процесів, під час яких здійснюється перетворення сировини у готову продукцію, що визначає кінцевий результат виробничо-фінансової діяльності підприємства – прибуток, встановлюються технічною документацією, документами щодо технологічних процесів та режимів, іншими документами.
   
   Враховуючи викладене, контролюючий орган має право вимагати під час перевірки від платника податків усі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки.
   
   Перший заступник Голови
С.В. Білан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям