Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении налоговой консультации

О предоставлении налоговой консультации



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 06.04.2016 р. № 7654/6/99-99-11-02-02-15
   
   Про надання податкової консультації

   
   
   Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо надання роз’яснень і в межах компетенції повідомляє.
   
   Законом України від 09 квітня 2015 року № 317 - VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди та їхньої символіки» (далі – Закон) встановлено, зокрема, що юридичні особи, зареєстровані на день набрання чинності цим Законом, у разі порушення його вимог зобов'язані протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом привести свої установчі документи, найменування та/або символіку у відповідність із вимогами Закону.
   
   Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України визначено Законом України від 19 грудня 1995 року 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 481).
   
   Відповідно до положень статті 15 Закону № 481 ліцензія видається за заявою суб'єкта господарювання.
   
   У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них. У заяві на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами зазначається адреса місця торгівлі.
   
   У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб'єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них.
   
   У разі зміни відомостей, зазначених у виданій суб'єкту господарювання ліцензії (за винятком змін, пов'язаних з реорганізацією суб'єкта господарювання), орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб'єкта господарювання протягом трьох робочих днів видає суб'єкту господарювання ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.
   
   Відповідно до статті 18 Закону № 481 всі інші закони та нормативно-правові акти діють у частині, що не суперечить цьому Закону.
   
   Таким чином, якщо на виконання Закону органами виконавчої влади чи місцевого самоврядування прийнято рішення про перейменування вулиці чи інших топонімів (географічних назв), внаслідок чого змінюється адреса господарської одиниці, власник відповідного приміщення має привести свої установчі документи, документи на господарську одиницю та інші документи у відповідність до Закону.
   
   Також зазначаємо, що відповідно до статті 2 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» дія цього Закону не поширюється на відносини у сфері ліцензування господарської діяльності.
   
   Щодо переоформлення ліцензій на право імпорту, експорту алкогольних напоїв, ТОВ «АТБ - маркет» потрібно звернутися до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, яке відповідно до законодавства здійснює ліцензування імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.
   
   Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон про РРО). Відповідальність за порушення вимог Закону про РРО встановлена у розділі V Закону про РРО.
   
   Згідно із Законом про РРО розроблений Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), який затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 № 417, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 19.09.2013 за № 1616/24148 (далі – Порядок).
   
   Згідно із Порядком для реєстрації РРО суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву встановленої форми та документи, в число яких входить копія документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де буде використовуватися РРО. Після проведення реєстрації РРО контролюючий орган надає суб'єкту господарювання реєстраційне посвідчення РРО, що засвідчує реєстрацію РРО в органі ДФС. У реєстраційному посвідченні (на підставі поданих суб’єктом господарювання документах на господарську одиницю) вказується інформація про господарську одиницю, для якої призначений РРО. Зокрема, вказується адреса господарської одиниці. РРО може застосовуватись тільки в тій господарській одиниці, яка зазначена в реєстраційному посвідченні.
   
   У разі зміни даних щодо суб'єкта господарювання, які зазначаються в реєстраційному посвідченні, суб'єкт господарювання протягом п'яти робочих днів, що настають за днем, коли виникли зміни або інші підстави для заміни реєстраційного посвідчення, подає до органу ДФС за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини перереєстрації та реєстраційне посвідчення.
   
   Таким чином, у разі перейменування вулиці, внаслідок чого змінюється адреса господарської одиниці, власник відповідного приміщення має привести свої установчі документи, документи на господарську одиницю та інші документи у відповідність із Законом. Після внесення змін до документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, має бути проведена перереєстрація РРО.
   
   
   
   Перший заступник Голови
С.В. Білан

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям